Атлантици: Ще се провали ли придобиването на F-16 ?

С особена загриженост приемаме думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 14 май 2019 г., че правителството засега не може да договори изгодна цена за изтребителите F-16, и че при неуспех на преговорите, проектът може да бъде прекратен или да се преговаря с някой друг от участниците. В този случай очевидно става дума за Швеция, чийто самолети „Грипен“ отстъпват по способности на F-16 и които впоследствие ще изискват много допълнителни „скрити“ разходи, за да бъдат оборудвани до многоцелеви.

Над избора на F-16 винаги са се противопоставяли тези фактори у нас, които работят за 

руските интереси

 Те няма да спрат да търсят начини сделката да се провали и отсега нататък ще концентрират всичките си усилия, за да саботират процесът.
Има много пътища процедурата да бъде провалена. Сигурно средство за постигането на тази цел сега е протакането и отлагането във времето на преговорите. Днес най-голямото предизвикателство пред процеса на придобиване на новия боен самолет е отлагането. На първо време – за след лятната ваканция на парламента, в очакване на политическа нестабилност на есен и липса на политическа воля България да придобие F-16, който е най-добрият възможен избор за страната ни на тази етап.
Най-удобният аргумент за протакането на преговорите е 

Цената

 А тази информация не е публична на тази етап. И така се създават условия за държане на обществото в неведение, като по презумпция на правителството се гласува безлимитен кредит на доверие. Друг е въпросът дали то може да го оправдае като наистина води преговорите така, че сделка да има при възможни най-изгодни за България параметри.
Начинът на действие на кабинета  по процедурата не ни дава особени поводи за оптимизъм до момента, а за все по-засилващи се съмнения в истинските крайни намерения. Независимо от декларираните цели.
Протакането в условията на неизбежна преговорна конфиденциалност и ограничено подаване на информация към обществото сега е най-голямото предизвикателство за целия процес. Ето защо още през януари Атлантическият съвет на България настоя незабавно да бъде изготвен времеви график на процеса на придобиването на F-16, за да бъде той успешно приключен в срок. Да се знаят всички стъпки, с конкретно разписани дати, на целия процес, до ратификацията от парламента преди лятната ваканция на депутатите. Нямаме засега данни това дали и доколко е направено. Надяваме се това да е така.
Българското правителство направи вече правилният стратегически избор. И няма друга възможност, освен да доведе до успешен край процеса на придобиване на F-16 блок 70.
Известна надежда има във факта, че преговорите продължават и част от изпратения преди седмица български преговорен екип в САЩ остава, за да продължи разговорите. 

Запазваме оптимизма си,

 но сме все по-загрижени за хода на процеса и възможността от провал.
Отсега нататък правителството и преговорния екип нямат много време пред себе си. Имат обаче възможности, които могат да използват. Въпрос на достатъчно политическа воля, правилна стратегическа визия и чувство за отговорност!
Щом има воля, ще се намери и начин. Ако такава липсва, тогава оправданията ще са многобройни.

Пресцентър на Атлантическия съвет на България