Авторите на "Звярът е още жив": Поне 30 години трябва да снимаме филми за комунизма

Социалистическата машина в лицето на децата на комунистите не е спирала да действа 70 години

Авторите на филма "Звярът е още жив" Весела Казакова и Мина Милева заявиха в предаването на Евгений Михайлов "Минало (не)свършено"  по BiT, че в България все още не се знае достатъчно за престъпленията на комунистическия режим и ще са нужни поне 20-30 години още, за да бъде осъзнат.

Лентата разказва за млада българка, която изважда досието на починалия си дядо, за да разкрие миналото и да намери отговор на въпроса защо социалистическата идея се е провалила. Омръзнало й е от лицемерието на съвременните български социалисти, които през последните 25 години продължават да говорят за система за социални придобивки, водейки държавата към катастрофа. А в същото време социалистическата идея в другите държави се е развила. Като повечето млади българи, принудени да бягат, внучката е заживяла в Лондон – града, който дядо й е обожавал, но така и не е посетил.

„Направихме филм, базиран на историята на дядото на Мина, който е бил горянин. Филмът е сериозна документалистика, базирана на документи от Комисията по досиетата“, разказа Весела Казакова. „Подразни ни „замитането под килима“ на комунистическия проблем, което е много смущаващо“, допълни Мина Милева.

„В началото тръгнахме да правим филма със заглавие „Звяр“, имайки предвид точно тази зверска система, която не оставя нищо живо зад себе си, нищо индивидуално, нищо истинско, фалшиво криене зад идеология на едно зверство и убийство на човешкия дух. След това обаче открихме досието на дядото на Мина и разработката, която се казва „Звяр“. Това съвпадение още повече потвърди нашето намерение за името на филма. Така че „Звярът“ остана жив. Той е в досието, в разработката, в хората, които се опълчиха на режима, обявени за зверове. Това усилие да се възстанови паметта, да се знае миналото и да не бъде пропуснато това време, може би трябва поне още 20-30 години да се правят подобни филми, които са на тази тема“, разказа Весела Казакова.

„У нас страшното е, че социалистическата машина в лицето на децата на комунистите не е спирала да действа 70 години. Замитането под килима на комунистическия проблем е много смущаващо Един австрийски телевизионен редактор ни попита: „Защо се занимавате с комунизма, като той мина толкова отдавна”, каза още Мина Милев. 

Вижте запис от цялото предаване тук