Б. Лазов: Седмица след затварянето на КТБ дълговете на Ц. Василев са надхвърляли 3,5 милиарда лева

Бисер Лазов

Бисер Лазов

"Цветан Василев е отказал да подпише документи, според които всички дългове на свързани с него дружества се прехвърлят на личната му фирма „Бромак” ЕООД. Седмица след затварянето на Корпоративна търговска банка, сумата по документи е надхвърляла 3,5 милиарда лева", твърди в показанията си пред спецсъда Бисер Лазов - дясна ръка на банкера и ключов свидетел на обвинението.

Четири месеца продължи изслушването на основния свидетел по мегаделото „КТБ”. Днес той говори пред съда в продължение на шест часа.

Последната среща на банкера с Лазов е от 23 юни 2014 г. във Виена. От София на банкера му носят документи, според които липсата в главната каса на КТБ  в размер на поне 206 милиона лева може да се оправдае, ако дългове на дружества се прехвърлят към личната фирма на Василев "Бромак".

"И банката, и фирмата в този момент имаха един и същ собственик. Прехвърлянето ставаше под формата на банкови кредити", каза Бисер Лазов.

Макар първоначално да е одобрил схемата, във Виена Василев отказва да подпише документите.  "Всичко това, в един момент, със заетата от него позиция "ама всъщност аз не съм подписвал нищо", Василев всъщност употреби и измами хората, които в момента са в съдебната зала. Опита се да направи всичко това и с останалите, които подписваха за негови дружества", допълни Бисер Лазов.

Банкерът отказал да се върне в България, макар дотогава да е декларирал, че носи отговорност за всички свои действия.

Бисер Лазов се завърнал същия ден в София, но вече без илюзията, че Цветан Василев е визионер и новатор в банковото дело. След срещата във Виена бил отнет и достъпът му до централния офис на банката и останалите дружества.