България с присъда в Страсбург заради Бойко

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов - Чакъра, който през декември 2003 г., по заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов, Чакъра е обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли. По-късно следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Днешното решение на Евросъда по делото "Димов и други срещу България" е първото, в което премиерът Бойко Борисов поименно е споменат - при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на полицейска операция, окачествена от Евросъда като нарушение на най-основното човешко право - правото на живот. 

Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов, коментира пред "Правен свят" един от адвокатите по делото пред ЕСПЧ Михаил Екимджиев.

Става въпрос за прословутата двудневна операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на Тодор Димов Тодоров, известен като Чакъра, във вилата му в Харманли. 

Тодоров е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, по обвинение, че е предоставял жилището си за сексуслуги.

Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода.След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията, къщата е обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

После обаче разследването установява, че въпреки двудневната полицейска обсада и обстрел върху къщата, въпреки огромното количество експлозиви, димки, и обстрел с гранати, Чакъра не е бил обект от полицейски изстрел, а е успял сам да се взриви с ръчна граната. Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд.

Още по-парадоксален е фактът, че въпреки , че е било известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция - 39 полицаи от Регионална служба "Полиция" в Харманли, шестима полицаи от РДВР- Хасково, 16 души от РПУ -Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма(СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая - лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи, който пристига да ръководи цялата тази полицейска армия, вече ситуирана, за залавянето на 1 престъпник.

Делото е образувано по жалби на двамата сина на Чакъра - Добромир и Данаил, и съпругата му Вера.

Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение

за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им. Съдът отхвърля искането за неимуществени вреди от разрушаването на къщата им, доколкото не приема за доказана жалбата за нарушаване на правото на собственост по чл. 1 от Протокол № 1 към конвенцията по правата на човека. Причината е недоказана собственост на къщата.

Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави множество въпроси за стандартите в работата на МВР. За съжаление и до днес тези проблеми не намериха адекватен отговор - нито от политическата власт, нито от съдебната, която регистрира поредния си провал в този случай.