Безлов: Хазартното лоби ще загуби 500 милиона, ако бъдат приети предложените от Валери Симеонов промени

И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, твърди анализаторът

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов. Това заяви в пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Повод за неговото изказване е предложението на вицепремиера Валери Симеонов за законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети. От ГЕРБ и от БСП заявиха, че ще подкрепят подобни промени.

По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета

"Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата", обясни Безлов.

По думите му и в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние. "Очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост", заяви Безлов.

Според него вицепремиерът Симеонов е успял да избегна типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа.

Според анализатора в закона има два основни проблема "Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата", заяви Безлов.

Предложените от Симеонов промени в Закона за хазарта няма да засегнат другия голям проблем - свръхнаситеното предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната, категоричен е Безлов.

Пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години. Още преди 10 години е бил много голям. "Буквално излизате от вкъщи, във вашия квартал има 1-2 игрални зали, децата залагат на футболни мачове, коментира се колко е загубил, спечелил. Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България", коментира Тихомир Безлов.