Близнашки за Местан: Български политик няма какво да прави в чуждо посолство

Премиерът не трябва да се поддава на външен натиск да заеме страна в такъв спор. България трябва да вземе по-твърда позиция обаче по повод опита за намеса на чужда държава във вътрешните ни работи, коментира Близнашки

"Местан допусна груба политическа грешка, гаф, с обстоятелството, че се яви в турското посолство да търси закрила и гаранции за неговата лична сигурност. Това е абсурдно, неприемливо. Един български политик няма какво да прави в посолството на чужда държава", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер Георги Близнашки посещението в турското посолство на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

По думите му речта на Ахмед Доган не трябва да се тълкува като коментар за държавните отношения между Русия и Турция. 

Според него, речта е поставила въпроса за бъдещето не само на ДПС, но и за съдбата на България и така се поставя началато на един дебат в какво се състоят висшите национални интереси на страната.

"Внимателният прочит на речта, произнесена от Ахмед Доган в навечерието на празниците, дава основание да се смята, че там са се натрупвали отделни неприятни моменти, които са довели до критика спрямо действащия по онова време лидер Лютви Местан. Лично аз смятам, че тази реч беше проява на политическа мъдрост и държавническа зрялост", допълни Близнашки.

Бившият служебен премиер смята, че в ДПС няма да има разцепление и няма да има политически сътресения.

Близнашки коментира и разговора на българския премиер и турския му колега Ахмет Давутоглу, в който Борисов заявява, че избира България пред Доган и Местан и оцени позицията на премиера като правилна.

"Премиерът не трябва да се поддава на външен натиск да заеме страна в такъв спор. България трябва да вземе по-твърда позиция обаче по повод опита за намеса на чужда държава във вътрешните ни работи", коментира Близнашки.

По думите му трябва да се каже на външните фактори, че България е суверенна държава.