Борисов: Чакъра стреля по полицаи, не се чувствам отговорен

През декември 2003 г. Тодор Димов - Чакъра се бе барикадирал във вилата си край Харманли и в продължение на часове стреля по пристигналите полицаи.

Това обясни днес премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов – Чакъра през 2003 г., към което според европейските магистрати Борисов има отношения в качеството си главен секретар на МВР по това време.

Тогава по заповед на  главния секретар на МВР Бойко Борисов, Чакъра, който се бил барикадирал във вилата си край Харманли, е бил обстрелван с гранатомет. При тази акция Тодор Димов загива, като според заключението на следствието той се е взривил с ръчна граната.

На въпрос на журналист, как ще отговори на решението на Европейският съд, осъдил България за нарушаване правата на човека, като за пръв път споменава името на Борисов, заявявайки, че той лично е отговорен за смъртта на един, макар и доказан престъпник и страната ни трябва да плати обезщетение от 50 хил. евро, Борисов отговори:

"Той се самоуби, много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи заложници и стреля с "Калашник" по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да се стреля по полицаи".

На въпрос - чувства ли се отговорен, Борисов отговори отрицателно.

Делото в ЕСПЧ е образувано по жалби на двамата сина на Чакъра  Добромир и Данаил и съпругата му Вера. Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.