Борисов в шах, помолил Марковска да се оттегли

Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен. 

„Помолих Венета Марковска да се оттегли, ако има капка истина в това, което се твърди“, заяви министър-председателят.

До това решение Борисов стигна след дълго колебание и най-вече под въздействие на  ескалиращия скандал след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента ескалира и повторната заплаха от Брюксел за междинен мониторингов доклад по правосъдие и вътрешен ред и сигурност. 

Според премиера, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо, което да петни името й, трябва да се оттегли.

„Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващата година“, заяви Борисов. 

Той днес разговарял с Марковска, която по думите на премиера е много разстроена, зле е със здравето, но го е разбрала. 

Според премиера за първи път имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии. По думите му процедурите са спазени и в момента, когато са искали да опровергае наречения от нея донос, не е имало такава възможност. 

„Въпреки всичко аз я помолих да следи внимателно това, което казват в Брюксел. Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен“, смята Борисов. 

„Ако е донос, много е грозно и обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен“, коментира още Борисов. 

По-рано днес премиерът коментира пред „Стандарт“, че очаква официална информация от ЕК в какво точно обвинява Марковска.