Бойко Борисов: Пуснах руски самолет над България, за да нямаме пилоти в ковчези

Много по-лесно можех да се разбера с натовските ни партньори, отколкото с Русия

Премиерът Бойко Борисов е дал разрешението за прелитане на руски самолет над територията на България ден, преди страната ни да откаже на Москва въздушен коридор за Сирия. Това призна самият той пред препълнената зала "Арена Армеец".

"Преди няколко дни имах едно действително много върховно изпитание. Една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Много е ясна военната ни доктрина, ясна е нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО.

Ясно са разписани какво трябва да направят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на щаба чакаше заповед. Дилемата бе дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна и разпоредих - ако се наложи да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти", разказа Борисов.

Истински се надявам в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, на целия народ към тях, защото ние взехме това решение с ръководството на армията, но не бива да бъдем провокирани, защото това също не е добър пример за добросъседство и приятелство, каза обаче премиерът. Има дипломатически канали, по които може да мине всеки хуманитарен транспорт и ние ще го пропуснем, допълни той.