Бойко Борисов: Радан ми предлага да стана водач на задкулисието. Няма да стане!

Никого не купувам, никого не искам !

ГЕРБ няма да управлява с  подкрепата на ДПС -нито явна, нито не явна и да прави правителство. За пореден път казвам - няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение и това изчерпва всякакъв друг коментар. Какво ще прави ДПС, тя ще си прецени. Време е обаче движението да анализира докъде може да навива пружините, защото вижте какво се случва в няколко града у нас.

Етническият конфликт е нещо, особено с това ръководство в Турция, което абсоюлтно много бързо може да пламне”, каза той. И добави: „Ако ДПС не си направи извод, че с подобни действия вдига националистическия вот и създава проблем в етническата толерантност, това ще бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях”. Лидерът на ГЕРБ се похвали с ръст от 9% на гласувалите за партията български мюсюлмани. „Това би било един гарант за етническия мир”, смята той.

„Така че се надявам ДПС трезво да прецени докъде може да навива пружината с етническия мир и дали това няма да възбуди реакции в българското общество. Истински се надявам това да не се случи, защото по-страшно от това няма”, заяви Борисов.

Той благодари на медиите за огромния брой репортажи за купуване на гласове. „Тук трябва да се премине към нещо радикално, което знам, че няма да се хареса на много хора, но аз лично съм привърженик на машинното гласуване”, изтъкна Борисов. Той се аргументира, че преференцията предизвикала огромен брой грешки в бюлетините – „да различиш кръгче от квадратче”.

„В крайна сметка българската държава плаща за всеки гражданин до 8 клас да ходи на училище – да пише и да чете”, обясни той. „И като се защити добре от хакерски и подобни атаки, мисля, че това ще е един много точен и безапелацинен вот”, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Това коментира на пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Има дисбаланс, когато лявата партия има два пъти по-малко мандата от дясната партия. Ако те имаха 80 депутати, тогава хипотезата за стабилно управление щеше да се осъществи.

И на нас ни е мъчно за тоталния крах на социалистите. Няма в нито една европейска държава толкова слаба левица. БСП трябва вътре в партията да си отговорят на въпросите и да си кажат с кого и как. България има нужда от силна дясна и силна лява партия, но БСП една година се занимаваше с ГЕРБ и ето, че днес сме свидетели на слабото ляво. Друго щеше да бъде ако ГЕРБ имаше 110 депутата,  а БСП -80 , тогава щеше да бъде лесно. подчерта Борисов. 

За бъдещия кабинет Борисов е категоричен -няма правителство извън  мандата на ГЕРБ.

За преговорите с останалите партии, които започват следващата седмица той увери, че

неговите емисари нямало да бъдат слушатели, но имали право да станат и да си тръгнат, ако нещо не им хареса едва ли не.

Самият Борисов призна, че няма как в тази ситуация да не се направят компромиси, но пък се изпъчи, че едно е да правиш компромис за 200 хиляди души, едно е за милион.Писна ми да слушам какви са изискванията на РБ. Каквото им каже Иван Костов и те го формулират като искане. Какво желае Радан Кънев? Да стана водач на задкулисието? Няма да стане. Колкото и да ме ритат няма да се огъна, по добре нови избори. Даже не му вдигам телефона когато ми звъни да стане някаква интрига?, обясни сложните отношения с реформаторите Борисов. За широката коалиция лидерът на ГЕРБ попита риторично? В Германия някой пита ли кой ще бъде премиер, спореха за пенсии, за бюджет? Това са невероятни прогнози, че може да се случи у нас.

Според него, ако двете страни не могат да отстъпят от позициите си и не се стигне до компромис, РБ има право да заяви, че не иска да участва във втория кръг политически консултации.

„Ако се съставя правителство, да има споделена отговорност”, поиска Борисов. „Подкрепа без участие в правителството за мен не означава подкрепа. Това означава още следващата седмица да си измислят някаква причина и да се оттегли подкрепата за кабинета”, обясни той.

„Ние правим компромис като отиваме на консултации за съставяне на правителство. Без да се участва с министри, без реално участие в един кабинет, само парламентарна подкрепа не бихме приели”, заяви Борисов