Бойко Борисов: В Турция малко със завист ни гледат как добре си живеем и си подреждаме държавата

Това каза премиерът в Шумен по време на среща с кметове на общини

Колегите в Турция много внимателно следят и малко със завист ни гледат как добре си живеем и си подреждаме държавата, казвам със завист, но с добро, защото етническата толерантност у нас действително е пример в момента и в Европа.

 Това каза премиерът Бойко Борисов в Шумен по време на среща с кметове на общини от област Шумен, Търговище и Разград.  Той ги призова  да работят прозрачно и открито с обществените поръчки и да следят за качеството на извършените дейности.

В този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция, и ЕС, и между нас си, цитира го Радио „Фокус” - Шумен. Той посочи, че българските мюсюлмани са мост за приятелство и не трябва да служат за разделение. „Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно”, допълни премиерът.

Борисов заяви, че не дели общините според това от коя партия е съответният кмет, нито по вероизповеданието на населението и отпуснатите с постановление на МС средства за строителство и ремонт в редица населени места го доказва. Бойко Борисов припомни отпуснатите от държавата суми по бюджетите на общини от региона . Премиерът коментира, че строителството на автомагистрала „Хемус” ще излезе близо 1,5-2 млрд. лв. „Защото е планина, навсякъде трябва да са естакади, мостове, тунели, но не направим ли „Хемус” това означава след 10-15 години разликата между Южна и Северна България да е като в Италия, образно казано”, каза премиерът. Той посочи, че затова е взето решение да се инвестира и да се строят отсечки от магистралата, там където проектите са готови. Любомир Христов, кмет на община Шумен, благодари на министър- председателя за средствата, отпуснати за многофункционалната зала. „Бях повече от убеден, че когато поставих въпроса преди 9 месеца, вие ще спазите обещанието си, защото вярвам, че сте човек на честта и го доказвате. Това е първото демократично правителство, което започва да заделя средства не от европейските програми, а от държавата, за да благоустрои смесените райони. Може би от 25 години, 8 млн. лв. в Шумен не са влизали от държавата”, каза Любомир Христов.