Божидар Димитров рекламира баба Куна за партриарх

Отстраненият като министър от правителството на ГЕРБ заради агентурно минало Божидар Димитров поде явна медийна битка за коронацията на Пловдивския владика Николай за патриарх. Историкът, с титла професор, вече проглушава медиите с пиарските си амбиции да предопредели новия глава на православната църква. 

Днес по Нова ТВ Димитров обясняваше разпалено как нямало нищо лошо митрополити, като Николай Пловдивски, които са млади и енергични, да демонстрират благополучие, пари и  скъпи вещи. 

Защо да не кара BMV 7, защо да не носи златен Ролекс на ръката си. Те са му подарък от вярващи миряни. С каруца ли да обикаля епархиите, как да си сверява времето, попита историкът, защитавайки мераците на владиката към светския лукс. 

Водещите се опитаха да му опонират, обяснявайки, че може да се предвижва и с по-обикновена кола и без да демонстрира излишна суета и превзетост. Вместо отговор, Божидар Димитров иронично ги попита: Ами кажете ви с каква кола да се движи. Нека това се определи в устава на Църквата.

До историка в студиото беше и монахът от Гигинския манастир Никанор, който недоумяваше, че вместо да се говори за кончината и паметта на покойния патриарх, ексминистърът прави пиар на компрометирани владици, мераклии да седнат в стола на Дядо Максим. 

В същото време професорът подмина надменно фактът, че докато скандалният Николай се движи с луксозни лимузини, дарени му от олигарси, монахът Никанор трябва да измине 8 км. пеша, за да стигне до Гигинския манастир.

От студиото на Би Ти Ви пък червената Татяна Дончева направо изригна срещу мераците на Божидар Димитров да кадрува в БПЦ и да обработва общественото мнение. 

На какво прилича това, от вчера обикаля медиите и ни натрапва Николай за патриарх. Този човек хората не искат да го видят, а те за го бутат за патриарх, възмути се Дончева.

Анализатори вече коментират, че действията на проф. Димитров не са негова солова изява и никак не са случайни. Отстраненият министър изпълнява поръчка на Бойко Борисов и на ГЕРБ, за които отдавна се знае, че държат юздите на дядо Николай.

Пловдивчани организираха подписка във Фейсбук, с искането да изберат Николай за патриарх, мотивирайки се, че това бил единственият начин да спасят епархията от налудничавия владика. Сред миряните в града под тепетата дядо Николай е известен като лудото Коле или баба Куна.