Божидар Димитров: Тези, които отричат турското робство, са политически проститутки

Това сподели професор Божидар Димитров ден преди националния празник на България

"Тези, които отричат турското робство, са политически проститутки.". Това сподели професор Божидар Димитров ден преди националния празник на България.

"Историк, който казва подобни неща, който отрича турското робство, е политическа проститутка. По време на османското владичество е отнета българската държавност. Османската империя приема закони, които ощетяват българския народ", посочи историкът.

Според него не само руснаците са били в основата на освобождението на България.

"Освобождението на България е дълъг процес. И то започва с Априлското въстание. Това е отзвук пред цялата Европа. Следващия ход е Цариградската конференция на Великите сили. Това е политическото европейско решение на България да се даде независимост. Отказът на султана води до военно изпълнение, тъй като Великите сили се чувстват обидени. И не само руснаците ни освобождават - Англия нахлува в остров Кипър, Австро-Унгария превзема Босна и Херцеговина. Интересите на българския народ и на Русия съвпадат в този момент"

В заключение професор Димитров сподели, че утре входът в националния исторически музей ще бъде безплатен за всички посетители.  

"Утре трябва да дойдете в националния историческия музей, защото на връх Шипка ще вали сняг. Както каза един човек, написал ни писмо: Само Лудогорец и националния исторически музей може да обединят 30 000 души на едно място", заключи историкът.