БСП се обяви срещу Доган и националистите

Ръководството на БСП ще поиска обяснение от 8-те червени депутати  подкрепили кандидатурата на Венета Марковска за конституционен  съдия . Това решиха социалистите на днешното заседание на изпълнителното бюро на партията.

Досега ръководството на столетницата не е чуло, както се изрази Ангел Найденов, членоразделни аргументи за подкрепа на Марковска. Червените се опасяват, че притеснението на ЕК за избора на Марковска показва и опасенията на Брюксел относно предстоящия избор на главен прокурор. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев остро критикува изказването на Ахмед Доган в Кърджали, че Балканската война е била своеобразен възродителен процес и етническо прочистване.

Смятам оценката на Доган за непремерена, погрешна и неприемлива, категоричен бе Станишев. Той изтъкна, че Балканската война не е етническо прочистване и възродителен процес.

Станишев е притеснен и от реакциите след изказването на Доган сред националистическите формации, сред които  Станишев вижда надпревара в националистически  реторики. За нас социалистите всеки български гражданин е равен , посочи още Сергей Станишев.

Според него не може да се допусне преоценка на българската история . Лидерът  на БСП  призова всички политици да загърбят техните си интереси и да не се заиграват с етническия мир.

Това е игра с огъня, смята Станишев.

БСП няма подкрепи  подписката на Атака за сезиране на конституционния съд за обявяване на ДПС за партия противоречаща на основния ни закон.

БСП не подмина и тъжната новина за кончината на патриарх Максим. Лидерът на столетницата обяви официално, че отменя митинга, който социалистите замисляха да организират тази неделя.  

Днес е скръбен ден за всички българи, помина се дядо Максим. Вечна му памет!, каза Сергей Станишев, видимо развълнуван и не криещ сълзите в очите си по време на редовната пресконференция на БСП.