Бюджет 2013 мина с подкрепата на ГЕРБ и независимите

Бюджетът за 2013 година мина на първо четене. То бе подкрепен от 122 от общо 182 депутати в пленарна зала. 60 народни представители – от Атака, ДПС, Синята коалиция и БСП, гласуваха “против”.

Законопроектът за държавния бюджет за 2013 г. бе точка първа в проектопрограмата на парламента. Той влезе в пленарна зала, заедно с проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

Бюджет 2013 се концентрира върху увеличаване на доходите. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков при представяне на бюджета за следващата година.

Той изтъкна, че приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика, подчертавайки че пенсиите ще бъдат индексирани от 1 април 2013 г.

Преди да направи коментара си за бюджета за следващата година Симеон Дянков представи данни от доклада на Института за международни финанси на тема "Развиваща се Европа, устояваща на бурята". Според този доклад България и Полша са европейските държави, които са успели да минат през кризата със завидна устойчивост.

Финансист номер едно припомни, че всички бюджети през последните години се правят в години на тежка криза. Дянков каза още, че целта на предходните 2 бюджета е била да се запази финансовата стабилност.

Размерът на приходите в бюджета за 2013 година е на ниво от 37,5% от БВП, което представлява 6,4% растеж спрямо програмата за тази 2012 година, посочи още министърът на финансите. Предвидени са и редица мерки за повишаване събираемостта на приходите, каза още той.

586 милиона лева повече разходи за повишените пенсии ще плати държавата през следващата година. Със 135 милиона лева пък повече са разходи за социални помощи и обезщетения. Със 124 милиона лева има повече за образование.

Другите приоритетни сектори за бюджета през следващата година, по думите на Симеон Дянков, са култура, здравеопазване, публична инфраструктура и селско стопанство.

Бюджет 2013 провежда последователна разходна политика, което гарантира, че и през следващата година България ще остане сред страните в ЕС с една от трите най-ниски стойности на показателите и по външен дълг, и по общия дълг към БВП, и по дефицита към БВП, доволен е финансовият министър.

Димитър Главчев от ГЕРБ застана зад макрорамката за следващата година, заявявайки, че с бюджет 2013 се продължава традицията за финансова стабилност. Благодарение на тази последователна политика посланието в бюджета за следващата година е увеличаване на доходите, категоричен е Главчев.