Червената листа подредена по схемата: Номенклатури, десари, деца на руски другари, млади комунисти

За работническата класа червените барони отново не са предвидили избираеми места

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Тежък пленум очаква днес БСП. Лидерът Корнелия Нинова трябва да обяви имената на останалите 16 претенденти за Европейския парламент. Политолози предричат, че след този пленум единството в БСП може да бъде поставено на тежко изпитание.

Листата на БСП за предстоящите евроизбори вече е сглобена почти на 100%. Единствените колебания все още били около името на Сергей Станишев. В най-добрия случай Нинова възнамерява да му предложи унизителното пето място, но не било изключено да бъде и след шеста позиция или изобщо да отпадне. Това съобщиха пред Faktor.bg източници от червената централа.

Второто място след Елена Йончева е твърде обещано на Деница Златева, новата любимка на червената шефка. Съпротивата в партията срещу нея е голяма, активистите питали – какъв е приносът й за БСП?

Трето място изненадващо ще бъде отредено на бившия ексдепутат Янаки Стоилов, който отпадна от настоящия парламент след реформите на Нинова. Тя обаче се реванширала по този начин към него, защото бил единственият, който не я атакувал с компромати.

Няколко имена се спрягат за четвърта, пета и шеста позиция. Един от най-често спряганите претенденти е ексминистърът от проваления кабинет на Жан Виденов – проф. Румен Гечев. На „Позитано” 20 нямат яснота как се е промушил. Другите имена в партийната мелница са на Петър Корумбашев, вечно тичащия след победителите  млад кариерист Александър Симов или на второ лице от гражданската квота –  Иво Христов. През последната седмица в оборот се вкара и името на социалиста от Стара Загора Иван Кръстев.

Според социалисти от обкръжението на лидера, с големи шансове за избираемо място бил и скандалният Момчил Неков. Младият социалист и сега е евродепутат, но спечели мандат с преференцията 15:15, измествайки стари кримки. Преди месец пък Неков се изцепи, че комунизмът и отминалото време на Живков и БКП били хубаво нещо. Вероятно заради това изказване, клонящата към националсоциализъм Корнелия Нинова му дава отново шанс.
Старият ветеран Пирински отпада категорично.  В партийните структури усилено се говори, че "Позитано" ще подмени избраните от партийните членове водачи. Станишев е сред любимците на социалистите, за разлика от напористия Симов, който обаче се радва на любовта на лидера.

Така, най-общо казано, в евролистата на БСП ще бъдат пак деца на номенклатури, руски граждани, десари и млади комунисти. В нея обаче отново няма да има място за работническата класа и нейните деца, за редовите социалисти, които винаги са призвани да бъдат само крепостни селяни на червените барони от „Позитано”.