Данаил Кирилов: Отзоваването на тримата големи е принципно решение, не се прави заради Лозан Панов

Не би следвало да се оставя съмнение е, че каквито и промени да се предложат, те могат да засегнат независимостта на институцията – прокуратура, ВАС, ВКС, категоричен е Кирилов

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

"Темата за възможността за отзоваване на тримата беше въведена още преди две години. Критиците искаха уточняване за режима на отговорността им. И именно това искам да използвам, а не отзоваване или прекратяване на мандата", заяви минисътърът на правосъдието Данаил Кирилов пред Канал 3 относно възможността за отзоваване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС – цел, която той си постави при всъпване в длъжност.

"Не би следвало да се оставя съмнение е, че каквито и промени да се предложат, те могат да засегнат независимостта на институцията – прокуратура, ВАС, ВКС", категоричен е Кирилов.

Изтъкна и конкретен случаи, при който биха били отзовавани те – например, ако е нарушен закона, като има извършено престъпление.

"Търсим принципни решения. Този режим не се създава за Лозан Панов. Той има политическо говорене, което според мен е несъвместимо", каза Кирилов.

Припомни и случая от края на миналата година, когато бе променян закон заради тълкувателно решение на ВКС.

"Колкото и да смятаме, че там е тъмно и сиво, в съда всичко се вижда. Там голямата реформа ще настъпи, когато имаме пределна светлина. Когато се виждат съдебните решения, когато всички говорим за справедливостта. Това ще означава, че народът участва в правопроизводството. Че той вижда и разбира решенията. Виждате от тези дни тече дебатът за едно старо дело, което неколкократно е било преразглеждано, имам предвид делото за Чората.Та помислете в тази закъсняла справедливост, къде е справедливостта – ясна ли е или е спорна", попита Кирилов.

"Проблемът е как главният прокурор ще го разследва друг прокурор. Или как главният съдия ще го съди друг прокурор. Затова е прието, че те трябва да равни. Имаме изследване на европейските съдебни системи. Те не стигат до тази параноичност като при нас. Отново сме пионери в това", заяви той.

"Следващата крачка е да започнем общественото обсъждане. По закон трябва да е два месеца и ще направим така, че дебатите да са интензивни. Според мен ще се справим до края на юли месец", обяви министърът относно проекта за закон, според който да могат да бъдат отзовавани тримата големи.