Доц. Христов: Ако утре има конфликт, полосата Талин - Тбилиси става пушечно месо

Нас ни поставят между две злини - който контролира България, контролира Балканите

Полосата Талин - Тбилиси става пушечно месо, ако утре стане конфликт. Наближава време разделно и трябва да се вземат тежки решения. Достойнството те прави голям или малък, а не броят на щиковете и територията. Това заяви в ефира на БТВ доцент Иво Христов коментирайки създаването на антируски фронт с обща флотилия в Черно море и участието с 400 военни в многонационална бригада в Румъния

Турция създаде бежанския проблем, тя го менажира, тя го управлява. С това тя си решава геополитически интереси, категоричен е доцент Христов. Защо бежанския поток не мина през България? Защото България трябваше да бъде оставена настрани от този поток, за да може сега да изпълнява функциите си. България беше готвена да участва в кулминацията срещу Русия в Черноморския регион. Тя не трябва да бъде дестабилизирана, смята той.ойто контролира България, контролира Балканите. Който контролира Балканите, контролира Европа от две места, коментира Христов.

Според Христов единственият полезен ход е страната ни да избере позицията от национален интерес. „Членове сме на НАТО, като такива носим ангажименти по тази линия. Не трябва да участваме в никакви регионални инициативи, било то на Румъния или Турция”, допълни той. Той твърди, че страната ни е изправена пред ескалация на събитията, която може да доведе до „дезинтеграция на страната”. Наближава време разделно и трябва да се взимат тежки решения. Винаги е важно да имате достойнство, то те прави голям или малък, посочи Христов. Нас ни поставят между две злини. В единият вариант ни казват, че ако не участваме в антируския фронт ще ни наводнят с бежанци, а ако участваме това означава да влезем в прокси или директна война с Русия, допълни Христов.