Дугин: И Паисий е наш, защото е православен и е славянин, а Велики Преслав е предобраза на Москва (видео)

Щом православието е наша религия, то всички православни и България са наши, казва руският философ

Александър Дугин

Александър Дугин

Въпросът е какво значи „България е наша“? Първо трябва да говорим, как ние руснаците приемаме българите. Първо ги виждаме като православен народ. Но до колкото православието е наша религия, то всички православни са наши. В този ред на мисли можем да кажем, че и Русия е на българите, тя е ваша, защото Русия помогна на България да се възстанови след турското робство. Десетки хиляди руски войници загинаха за освобождението на България.

Това казва в пряко интервю за ТВ Алфа идеологът на Кремъл и Евразийството Александър Дугин. Той се слави като заклет враг на ЕС, НАТО и САЩ и смята, че всички славянски и православни народи, към които причислява и България, трябва да бъдат в орбитата на Русия. Въпросите в телевизионното интервю задава лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, а в ефир от български на руски и от руски на български му превежда някой си отец Кирил. Странно, че изтъкнатият политик русофил, не знае езика, който би следвало идеологически да му е по-близък от майчиния.

siderov_alfa.jpg

Сидеров с преводача отец Кирил

Александър Дугин се хвали, че сега изучава делото на Паисий Хелендарски, който бил голям мислител. Но и той е наш, защото е православен, атонски монах и е славянин.

Мен ме възхищава българската история. Вие сте преминали няколко века преди нас, този път, който изживяхме по-късно векове. Първото българско царство е нещо потресаващо, вие сте шестата патриаршия. И затова Велики Преслав е предобраз на Москва като Трети Рим. А вие казвате, че не сте наши, пита иронично Дугин.

Както ви казах сега изучавам историята на вашия народ – той е народ мъченик, а мъчиничеството се отличава от обикновеното страдание, по това, че след страданието идва възкресението. Аз съм твърдо убеден, че за българския народ идва едно възкресение. Българите получиха свободата си след османското робство не случайно, това е задача, това е цел. Целта да бъде и България участник в духовното възкресение. Христос е наш Бог, той дойде, за да спаси всички, но преди всичко нас. Ако ние разберем това, ще можем да отвърнем на неговия безграничен дар, с нашия човешки дар. Това е призванието на всички православни и славянски народи, казва още Дугин.

Преди да започне разговора с Дугин, Волен Сидеров посочва, че осъществил това интервю, защото преди седмица български „медийни насекоми“ неадекватно реагирали на информацията, че е разговарял  със световноизвестния руски геополитик по време на форум в Кишенев. 

Разговорът в Молдова с Дугин беше геополитически – какво става с Европа, на къде отива светът. Той се проведе по време на форум, посветен на финансовия и глобален капитализъм и неговите алтернативи, уточнява Сидеров.

Стига медийно затъмнение, стига медийни игри , стига папагалски подскачания , в които някои български медии се опитаха да принизят нашия разговор. Сега

какво ли ще измислят българските медийни насекоми,

пита лидерът на „Атака“. Според него тези медии не са български и се опитали да принизят цитатите му.

На първо място сред „небългарските медии“ най-верният политически застъпник на Русия у нас нарежда Faktor.bg.

Това е някакво сайтче Faktor.bg, обвинява ме, че се хваля, че съм разговарял с Дугин, а аз не се хваля, това е факт, казва политикът и показва, как изданието е отразило срещата му с идеолога на Путин. След това  Сидеров се спира на публикация на Иво Инджев, който нарича неуспял ченгесар, без качества. „КлубZ“ е следващата небългарска медия, която русофилът коментира. Спира се на заглавието им: „Дугин каза: България е наша“. След това обяснява, че сайтът го прави  Светлана Джамджиева, която преди години е била репортерка при него в „Демокрация“, а сега е при Огнян Донев, който приватизира „Софарма“ – може да проследите далаверата в тази приватизация, уточнява Сидеров.

Като титан на журналистическата мисъл лидерът на „Атака“ с ирония сочи Цветанка Ризова, от bТВ. Тя задала куп неуместни и провокативни въпроси на неговия човек Светлозар Лазаров в предаването си. Сидеров акцентира, че и bТВ не е българска телевизия.

Политикът от управляващата правителствена  коалиция, която само след броени дни ще поеме Европейското председателство, кани Дугин у нас за честванията на 140-годишнина от освобождението на България от турско робство. 

За сведение на българските медийни насекоми, Сидеров се анагажира в ефир, че ще преведе последната книга на Дугин на български. Според него  парадокс е, че книгите на този руски мислител не са превеждани в България. Бъдещото издание щяло да бъде представено у нас лично от Александър Дугин, зарича се Сидеров.

Аз се надявам когато Дугин дойде в България да раздвижим умовете, но тези, които все пак могат да мислят и имат интелектуален потенциал, казва Сидеров в заключение. Вероятно той визира като мислещи у нас единствено русофилите и атакистите, които почитат Русия повече от родината си и приемат за скверност да подлагат под съмнение всичко руско и съветско. За тях то е просто свято.