Джамбазки за признанието на Пендаровски: Това е добра стъпка след 50-годишния яростен антибългаризъм

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

"Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори." Така коментира изказването на  Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото на БНТ.

По думите му това е добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм".

"Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин."

Джамбазки смята, че няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно".

Според него документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия.

"Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година."