“Екогласност”: 3 години ни управляват глухари, в любовен период

От една страна, разпореждането на проверка за всички имотни сделки в Несебър е добре. От друга страна, това е след дъжд качулка, защото случаят с дюните в Несебър не е най-скандалната сделка на властимащите. Но това е най-очевадният пример на цинична демонстрация на недосегаемост и безотговорност на държавни служители.

Това заяви Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност" във връзка със скандала за дюните край Несебър, цитиран от БГНЕС. 

Той изрази предположение, че вероятно е нямало и дума да се каже повече, ако министър-председателят отново не се бил вживял в ролята на спасител. И сега след неговите действие виждаме, че се задейства и прокуратурата в Бургас. Но ако премиерът наистина е визирал главния прокурор, защо само за случая в Несебър, попита риторично  Георгиев и отговори: Защото такива сделки има безброй много. Факт е, че българската природа е символ на национална гордост. Това не може да се оспорва. Ние от "Екогласност" от 3 години алармираме всички компетентни органи в държавата, че по Черноморието, особено там, където има дюни, се извършва огромно престъпление, подчерта Георгиев.

Той припомни, че черноморските дюни са обявени за защитени територии и са включени през 1996 година в Резолюция 4 на Постоянния комитет на Берлинската конвенция и са обявени за природна забележителност. В Европа най-характерни в това отношение са дюните по Черноморието. 

Според Георгиев обачепремиерът сега се е сетил изведнъж, защото явно започва да припарва под краката на това правителство. Защото безумията в областта на околната среда станаха твърде много. Те не са и безумия, те са абсолютни престъпления, категоричен е лидерът на “Екогласност”. 

Той обяви, че вече са визирали прокуратурата на Бургас и за скандални заменки в местността Св. Агалина, но няма досега “ни вопъл ни стон”. В местността Св. Агалина, която е защитена територия край Созопол, има замяна на 55 декара гори с някакви земи от Асеновград. Там има издадено строително разрешение за построяване на ваканционно селище. Той припомни е за друг, не по-малко скандален случай - дюните на плаж "Харманите" край Созопол, където има едно невероятно съчетание на плаж, дюни и на най-стария некропол на Балканите – 4 век преди новата ера, които също са застрашени от унищожение, предвид превръщането на това  уникално място в лозя, посочи още Георгиев и добави, че това е поредното безумие. 

Според него зам.-министър Боянова си е подписала уволнението отдавна, въпросът сега е премиерът, ако наистина милее толкова много за ценностите на тази държава, трябва да уволни не само нея, но и министъра на земеделието.  Найденов трябва да престане да се прави на интересен и да прехвърля отговорността на всички други, защото всичките до един, са знаели за това нещо и са го прикривали, убеден е Георгиев.

По думите му премиерът отново се изживява в ролята на спасител на нацията и казва – разпореждане. Това е било желанието на Борисов, когато поел управлението на държавата. 

Направили го? Не...Три години мълчат като глухари в любовен период, нито приемат, нито предават", каза в заключение лидерът на еколозите.