Емил Христов: Не може да "гърмим" цялата антикорупционна комисия, преди нещо да бъде доказано

Ние знаем какво да правим в Европа и пращаме там най-доброто, което България има, заяви той

Емил Христов

Емил Христов

"Днес е светъл празник. Не се ли изморихме ние, българите от битки. Само водим битки един с друг. Напоследък не знаем кой с кого воюва. Няма ли да се смирим. Ето, ние в ГЕРБ протягахме ръка – и към президента, и към други. Няма ли да дойде момент да се смирим, попита зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов.

"Ще поставя въпроса и за морала, и за прошката. И се връщаме към двата морала – моралът на ГЕРБ и моралът на другите. Какво прави ГЕРБ, когато някой просто по някакъв начин е съгрешил – без скандали, той си тръгва. Т.е. има наказание. Има и прошка, защото всеки греши. Но какво се случва от другата страна. Не само, че няма наказание, а дори се отрича. Другата страна не е само една – те са няколко. В БСП, когато някой сгреши, всички застават зад него и например го правят водач на листа. Когато някой в съдебната власт сгреши, пак нищо не се случва", заяви Христов пред "Канал 3" и първоначално не пожела да назовава имена, но все пак изтъкна, че визира Лозан Панов по въпроса за съдебната власт.

"Това е страшното, дотук сме стигнали. Този, който допуска до властта, е народът. А властта е чистилище – защото там се пречистваш, всичко лъсва. Но там е и светилище, защото служиш на хората. Но ние в България май окепазяваме и миналото, и историята", коментира Христов.

Той се върна и на темата за "Техноимпекс" и Корнелия Нинова. Емил Христов изтъкна, че тя никога няма да даде отговор на този въпрос и призна, че по време на КСНС този въпрос също е бил повдигнат от други лидери на политически партии.

Връщайки се на темата за Лозан Панов и Елена Йончева той коментира:

"Хайде представете си, ако г-н Данаил Кирилов беше на негово място. Сигурно държавата щеше да гори. А ако имаше такъв проблем с Мария Габриел, какво щеше да се случва? И тук идва въпросът защо за едни може, а за други не може. И когато при президента говорим за корупция, трябва да гледаме широко. Самата тема на КСНС бе поставена така, че гледаме корупцията само при ГЕРБ. А не трябва ли да гледаме по-широко".

"Не можем да приемем априори, че той е виновен. Преди нещо да бъде доказано, можем ли да тръгнем да гърмим цялата комисия. Всичко направено от нея", заяви Христов по повод председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и цялата антикорупционна комисия, като уточни, че по време на КСНС е било показано, чуе тя е свършила много работа.

"Никога не сме бягали от този дебат. Ако някой бяга, не сме ние. Условието е да говорим за Европа, за бъдещето на Европа. И да не се измъкваме, че г-н Станишев е врял и кипял, а за този, който е водач", отговори Христов на въпроса дали ГЕРБ би избягал от директен дебат с БСП.

"Не вярвам на това, което се публикува в момента. Не го вярват и тези от другата страна. Борбата ни е не само да задържим, а и да увеличим резултата си. Защото знаем какво да правим в Европа, изпращаме най-доброто си, което има България", заяви Христов относно предстоящите евроизбори и предимството на БСП, което дават социологическите агенции.