Евгений Михайлов с Открито писмо до Румен Радев: Забравихте жертвите на комунизма, подиграхте се с мъката на мюсюлманите

Срам ме е от вас и съветниците ви, г-н президент, държите се като номенклатурен комунистически читалищен деец

Евгений Михайлов

Евгений Михайлов

Кинорежисьорът и бивш депутат от СДС Евгений Михайлов е изпратил Отворено писмо до президента Румен Радев. В него той директно го атакува, че разделя нацията, забравяйки за втора поредна години жертвите на комунистическия терор.

Радев отново не почете на 19 май жертвите на комунистическия концлагер „Белене”. В същото време обаче е  изпратил приветствено писмо до жителите на Кърджалийския град Джебел, който има селищен празник същия ден. Приветствието на президента към родопчани обаче се оказало отново гаф и пълна подигравка, защото в него нямало и думичка, че на този ден през май 1989 г. хиляди турци и мюсюлмани, преименувани от режима на Тодор Живков, се вдигат на бунт срещу тоталитарната политика на БКП.

Дали президентът е подведен отново от съветниците си, или просто се опитва всячески да подмени историята, подминавайки с мълчание темата за комунистическите престъпления, вече няма значение за обществото, защото Радев сам се освети като разделител на българските граждани.

Ето и пълния текст на писмото на Евгений Михайлов, както и копие от епистоларния гаф на държавния глава.

ОТВОРЕНО ПИСМО от Евгений Михайлов до Президента на Република България, г-н Румен Радев

Срам ме е, г-н Президент! На 19 май 2018 не отправихте и една дума на съпричастност към жертвите и пострадалите от престъпленията на тоталитарния комунистически режим, дошъл на власт на 9 септември 1944 г., с помощта на съветската окупационна армия. На 19 май в лагера Белене имаше поклонение пред жертвите на комунистическия режим. Вие за втора поредна година не почетохте паметта на затворените и избитите в тази човешка скотобойна наши сънародници, възправили се срещу властта на БКП. Вие, г-н Президент, не благоволихте да изпратите и един ред! 

На 19 май в гр. Джебел бе отбелязана годишнината от майските протести срещу така неречения "възродителен процес", сложили през 1989 г. началото на края на комунистическия режим. Точно заради това през 1998 г., с решение на Общинския съвет 19 май е обявен за празник на града. Приятно се изненадах, когато по микрофоните на площада обявиха, че Вие сте изпратили поздравително писмо за празника на гр. Джебел. Но след като от сцената изчетоха текста пред хилядното множество, не повярвах на ушите си. Хвана ме срам! Помолих да видя приветствието, не се сдържах и го снимах с камерата си. Ще приложа кадрите с писмото Ви тук, ако случайно не сте го виждате или не помните какво сте подписали. Господин Президент, ако в пълно съзнание сте подписали тези думи, то значи Вие съзнателно сте искали да се подиграете с мъката и героизма на мюсюлманите от този край. Ако наистина не сте виждали текста и нямате представа какво значи за Джебел 19 май, то уволнете съветниците си, автори на писмото и публично се извинете на джебелчани. В редовете, които сте подписали няма и дума за същността на този ден, г- Президент. Нито дума! Все едно не се отбелязва началото на съпротивата срещу "възродителния процес", а годишнина от началото на художествената самодейност в джебелския край! Няма и дума на покаяние или състрадание! Няма поздравление за достойнството на тези горди хора от Родопите, които смело са се възправили срещу насилственото поругаване на тяхната чест, вяра и име! Няма нищо! В приветственото Ви писмо има общи приказки и казионни думи, сякаш излезли от устата на номенклатурен комунистически читалищен деец. Хвана ме срам заради отрудените родопчани, г-н Президент. И за мюсюлманите и за християните ме хвана срам. И за одобрителните ръкопляскания за писмото Ви на агитката на ДПС, ръководена от Мустафа Карадъйъ, ме хвана срам. Предводителите на ДПС дори не се впечатлиха, че Вие, г-н Президент, се подиграхте с голяма част от техните, а и Ваши избиратели. Та нали ДПС Ви подкрепи и с гласовете им получихте поста си! За ръководителите на ДПС нямаше значение какво пише в приветствието Ви, защото бяха заети да веят партийните си знамена, свикнали, че могат по навик да командват избирателите като стадо. И за Вас, г- Президент, може би няма значение, че не уважихте жертвите на комунизма, прекалено зает с подготовката за посещението си в родината на този човекоконенавистен строй. Срам ме е, господин Президент! А Вас и Вашите съветници не Ви ли е?

Евгений Михайлов

radev_djebel.jpg

radev_djebel1.jpg