Г. Касчиев: Русия и Китай ще се обединят за АЕЦ-"Белене" и ще извиват ръцете на управляващите за отстъпки

Още след земетресението във Вранча руските експерти са настоявали площадката, предвидена за АЕЦ "Белене" да бъде изоставена, тъй като е опасна

Георги Касчиев

Георги Касчиев

"Участници като Русия и Китай могат да се обединят за АЕЦ"Белене" и да използват това, за да извиват ръцете на управляващите за отстъпки от държавата", прогнозира пред бТВ проф. Георги Касчиев.

"Очаква се оферта от "Росатом". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване – от "Фрам атом" и "Дженерал електрик", обясни той.

"Активите ще паднат двукратно - тук става дума за цената на закупеното оборудване и за площадката.Оборудването не е произведено в добрата световна практика. А другата част е изградената площадка. Най-вероятно площадката е рискова, защото е наводнявана и възглавницата, която трябва да поема вибрациите е компроментирана", каза още той.

Касчиев припомни, че още след земетресението във Вранча през 1977 година руските експерти са настоявали площадката, предвидена за АЕЦ "Белене" да бъде изоставена, тъй като е опасна.