Гаф а-ла Плевнелиев: Вестник прати Царевец в Турция

След като администрацията на Росен Плевнелиев ни "подари" местност в Колорадо на новогодишната нощ, южните ни съседи "откраднаха" едно от най-красивите кътчета в България.

Широко тиражираният турски вестник „Хюриет” (Hurriyet) е публикувал в днешния си брой класация на икономическия напредък, отбелязан от 10 турски града през 2012 г., за сметка на предходната. На четвърто място, където фигурират данните за напредъка отбелязан от град Бингьол, който е увеличил търговския си износ през 2012 г. със 125 на сто, фигурира снимка ...  на крепостта Царевец във Велико Търново.

При изписване на ключова дума „Бингьол” в световната търсачка Google една от първите снимки, която се появява, е именно на крепостта Царевец във Велико Търново. Въпросната фотография отново може да бъде открита в туристически сайт. Става дума за портала tatil-plani.com. Очевидно в Турция също не винаги сверяват достоверността на информацията, публикувана в официални източници, коментира bTV. 

Припомняме ви, че новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев предизвика доста бурни и противоречиви реакции в медийното пространство и социалните мрежи.

Ситуацията, която предизвика толкова полемики, беше следната: В последните минути на 2012 г. президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа – думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.

Вчера объркването взе първата си жертва: Служителката на "Балкантурист", поместила злополучната снимка на Скалистите планини в САЩ сред фотоси на Пампорово на сайта на компанията, стана първата жертва след фото-гафа от новогодишната реч на Росен Плевнелиев, който вълнува медиите през последните 2 дни.

Служителката на туристическата фирма вече е уволнена заради това, че си е позволила "копи пейст" на фотоса, обясни директорът на компанията Нели Сандалска пред Dariknews.bg.