Ген. Събев: Удължаването на преговорите за Ф-16 повишава риска от провал на сделката за нов изтребител

Не е изключено да платим по-висока цена, ако трябва да купим "Групен" с пълния пакет военно оборудване, каза още военният експерт

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

Трябва да се изчака първият кръг на преговорите за Ф-16 и ако има цени по отделни елементи, които не ни удовлетворяват, да се търсят решения. Това коментира в студиото на Нова ТВ ген. Съби Събив по повод разнопосочните сигнали, които идват по повод преговорите за придобиването на нов изтребител за България.

Ние сме заделили недостатъчен ресурс за нови изтребители. Ние можем да очакваме леко снижаване не цената за тези 8 изтребителя. Но правителството трябва да оцени коректно какво може да очакваме, посочи генералът и даде за пример Словакия, която ще заплати за 14 изтребители Ф-16  малко над 1.8 млрд. щатски долара.

По думите на ген. Събев винаги е възможно връщане към втория класиращ се - "Грипен", но от една страна това ще бъде лош сигнал към нашите стратегически партньори в НАТО и от друга - никой не е казал каква скрита цена има, ако се сключи договор за закупуване на пълния пакет на шведските изтребители. Според него може да се получи така, че за придобиването на "Грипен" да се плати цена, която е близка, а не е изключено и по-висока от тази за Ф-16, ако трябва да се закупи пълен пакет бойно оборудване.

В този начален етап на преговорите считам, че е възможно до края на юни да имаме оформено съгласие по споразумението за Ф-16. Самото удължаване на преговорите обаче означава повишаване на риска от провал на сделката за Ф-16, бе категоричен ген. Събев.