Георги Ганев: Предлагам ДДС да стане 15% за всичко

Очевидно се предлага на килограм, има състезание кой ще направи най-популярното предложение, коментира той

Георги Ганев

Георги Ганев

"Не може да се гарантира, че ако се намали ДДС на книги, хляб и лекарства, точно най-бедните членове на обществото ще спечелят, по-скоро ще се намалят разходи, които правят най-богатите", прогнозира пред бТВ икономистът Георги Ганев.

"Например, най-много ще се намали цената на този хляб, който струва, да речем, 5 лева, а такъв хляб по-бедните хора не могат да си позволят", даде пример той.

Според него, тези предложения "поставят предимно въпроси".

"Всеки, който прави такива предложения, следва да излезе и да представи оценка как точно ще се случи промяната – кой ще бъде засегнат, как точно ще бъде засегнат. В момента потреблението расте по-бързо отколкото икономиката и не е ясно тези промени какво точно ще донесат. Крайно време е в България сериозно да се отнасяме към разходите, правени от държавата, да се следи дали се постигат целите и ако не се постигат, да се сменят политиките", посочи икономистът.

"Очевидно се предлага на килограм, има състезание кой ще направи най-популярното предложение", коментира той.

"Аз имам предложение – да намалим ДДС за всичко на най-ниската ставка в Европейския съюз – 15%. Премиерът заяви, че имаме 3 млрд. лева излишък – хайде да върнем малко парите на хората", предложи Ганев.