Global Liveability Survey се шегува: София настигна Дубай

Последното издание на Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit нареди София до Дубай като "най-добро място за живеене". 

Класацията със сигурност ще прозвучи шокиращо за българите. Дали столицата ни ще се пребори за първото място поне в родната класация "Най-добрият град за живеене у нас", ще покаже предстоящото гласуване, което стартира този понеделник.

В 6-тата по ред класация тази година ще се състезават 27-те областни града у нас по 29 критерия. В предишните пет издания на класацията на първо място два пъти беше Варна, два пъти София, и един път Бургас.

За първи път класацията се провежда през 2007 година, като номинациите са две категории - читателска класация (на сайтовете на организаторите Дарик и 24 часа) и крайно класиране (според определените критерии). През различните години критериите са различни, като особена тежест имат инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти, кафенета, аптеки, наличие на апаратура за инфаркт и кувьози. освен това определен  брой точки се трупат и по критериите близост до летище, брой университети, култура, процент безработица, раждания на глава от населението. В читателската класация, потребителите не гласуват по критериите. 

Градът, събрал най-много точки , след обиколката на оценяващите по критериите получава наградата. Призът, който получава победителят, е емблема, която се поставя на входовете на града, спечелил надпреварата.

Последните проучвания показват, че в света най-добрият град за живеене е Мелбърн. Британската столица Лондон се е сринал чак на 55 място. София се нарежда на 87-мо, точно преди Дубай, разкрива последното издание на Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit, което със сигурност ще прозвучи шокиращо за българите.

След южния австралийски град на второ място в класацията е австрийската столица Виена, следвана от Ванкувър, Торонто и Калгари в Канада. В челната десетка от 6-то до 10-то място попадат Аделаида и Сидни в Австралия, финландската столица Хелзинки, Пърт (отново в Австралия) и Оукланд в Нова Зеландия.

От 11 до 15 място сред 140-те населени места, попаднали в проучването, откриваме Цюрих и Женева в Швейцария, Осака в Япония, Стокхолм в Швеция и Хамбург в Германия. Изследването проследява политическата и социална стабилност на градовете, инфраструктурата, престъпността, достъпа до качествено здравеопазване и образование, социалния и културен живот и чистота на околната среда.