Христо Иванов: В съдебната власт има твърде много страх

На ниво ВСС наистина се потвърди моделът Северна Корея

"В съдебната власт има твърде много страх, чинопочитание, твърде много несмеене да се вземе думата и да се говори. На заседанието вчера Висшия съдебен съвет, като еманация на административната номенклатура, показа именно това", заяви пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. "Вчера кадровиците отделиха над час, за да обсъждат реплика на правосъдния министър, че обсъждането на съдебната реформа с пловдивски съдии преминало като "партийно събрание в Северна Корея", каза още министърът. 

"Може би е било неадекватно моето сравнение за това, което се случи в Пловдив. Аз казах на колегите, че по никакъв начин не искам да ги обидя. Ценя мненията им, дори да не сме съгласни по конкретни точки. Но на ниво ВСС наистина се потвърди този "севернокорейски" образ, защото тази все по-дълбока загуба на връзка с реалността, която виждаме –това вживяване в ролята на някакви цензори, тази фелдфебелщина, която през цялото време излиза на преден план, тия доста авторитарни комплекси на мнозинството, които избиват. Тези хора не осъзнават какъв проблем съм им", коментира Христо Иванов.

"Мнозинството във Висшият съдебен съвет излезе с позиция, че само Велико Народно събрание може да го реформира. Всичко това започва да изглежда така, че едни хора просто се борят за столовете си и за удържането на статута си на привилегировани членове на съдебната номенклатура. Не изглежда добре. Не е въпросът да намерят едно позитивно нещо в толкова голям законопроект, самите те да направят предложение за неща, които трябва да се случат. Всичко беше "не", "не", "не". Не е удържима позиция това, при положение че за всички е видно,че реформа трябва да има, най-вече в прокуратурата, заяви правосъдният министър. Според него необходимостта от реформа в прокуратурата е сериозна и тя ще става все по-ясна, включително и от гледна точка на международните констатации: "Прокурорите трябва да излязат от това състояние на атомизация и на този похлупак на страха от номенклатурата и да говорят.