И. Костов: Българските политици не са направили своя окончателен избор на чия страна са

Срещу България се води хибридна война, хибридна агресия, казва бившият пемиер

Иван Костов

Иван Костов

"Отбраната не е задача само на Министерството на отбраната, а на всички държавни и образователни институции без изключение. Министерството на образованието, например, трябва да подготвя младежите чрез преподаването на история, литература, човек и общество за тази тяхна първа гражданска отговорност-да защитават ценностите на своето общество. Ако в училище преподават носталгия по комунизма, то комунизмът ще се завърне. Ако не се научават основите на това, че ценностите на нашето общество са европейските ценности, то няма да има кой да ги отбранява. Ако евроатлантическите ценности нямат своите бранители те ще изчезнат". Това заяви бившият премиер Иван Костов по време на конференцията "Секторът за отбрана на България - мъчителният преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие", организирана от Атлантическия съвет на България, БАН и Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". Тя се провежда днес във Военния клуб в столицата.

"Преходът е мъчителен и то не само поради другите фактори, за които много е говорено. А и защото българското общество, българските политици не са направили своя окончателен избор на чия страна са. Те стоят

раздвоени и уплашени между два свята,

които са в тежък конфликт. Този конфликт е в нарушаването на международното право, в пропагандната, хибридната агресия, включително срещу България", каза още Костов.

По думите му, България още не е избрала кой от тези два свята да брани.

"Отбраната е най-суровата и тежка реалност, в която компромиси не може и не трябва да се правят. А българската отбрана е в критично състояние, встрани от вниманието на политиците. Това се отнася, за съжаление, и за някои от европейските страни и то тези, които имат най-големи отбранителни способности. Европа не може да продължава да се крие под чадъра на НАТО, защото, ако не Тръмп, то друг президент, ще прекрати тази практика", прогнозира Костов.

Той приветства стратегическото решение на управляващите да отделят 2% от БВП за отбрана и модернизация на армията и отбранителната способност на страната.

"Големият проблем е, че създаването на отбранителна способност изисква много големи инвестиции и създаването на много сложна система за управление", коментира бившият премиер.

Според Костов, обаче, ние сме доказали, че сме "слаби в управлението на проекти с големи инвестиции", като даде пример с АЕЦ "Белене".

По думите му, Министерството на отбраната се е провалило в задачата да бъде избран нов изтебител за българската армия.

"Това е задача, в която са сплетени военно-политически, геополитически фактори, а когато не си в състояние да зададеш правилно задачата, не можеш да намериш и правилното решение. Тази задача стана жертва на разнородни интереси и в крайна сметка всички усилия са с нулев резултат. А това доказва, че

МО не е реформирано

така, че да решава подобни задачи", заяви Костов.

Според него, българската армия не може да бъде модернизирана само с тези 400 милиона лева, които остават след изваждането на оперативни и други разходи от двата процента за отбрана.

"България трябва да използва тези средства за инвестиция, за обезпечение на кредити, с които може да бъде извършена тази модернизация", смята той.

Срещу България се води хибридна война, хибридна агресия, а целите и са ясни и не се крият. За съжаление не само България, но и ЕС, и НАТО реагираха със закъснение на тази заплаха, а тя успя да постигне сериозни успехи", каза още бившият премиер.

"Единственото място, към което трябва да бъде адресиран рискът от хибридната война е Министерството на отбраната. Това не е задача за НПО, медии, не е въпрос на хаотични усилия. Когато хибридната, пропагандната война постига целите си в българското общество, българските политици се разколебават в своите ценности и започват да служат на чужди ценности. Днешната политическа класа, за съжаление, не е взела окончателно решение на кои ценности да служи. Прапогандната агресия е най-модерното средство за разбиване на способностите за отбрана на противника", завърши той.