И. Василев: Русия се опитва да наклони везните срещу Истанбулската конвенция

Илиян Василев

Илиян Василев

„99% от хората, които спорят по темата за Истанбулската конвенция, никога не са я чели и не знаят какво съдържа”, смята бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Той вижда в скандала опит на Русия, която не я е подписала, да наклони везните срещу документа.

„Публикува се някаква статия и буквално за минути отдолу се появяват десетки коментари „против” – от тролове и ботове”, коментира той.

След санкциите, наложени на Русия заради окупацията на Крим, сега е съвсем възможно Руската федерация да „връща жеста” на Съвета на Европа с отхвърлянето на Истанбулската конвенция, смята природозащитничката Марияна Кацарова от фондация „Общество за справедливост”.

Според нея е важно да не се сравняваме с Русия, защото дори съседните ни страни са подкрепили документа.

„Това са едни държави, в които има не по-малко джендърни стереотипи, насилие над жени. Но правителствата и парламентите на тези наши комшии са преценили, че тази Конвенция ще спре или поне ще помогне да се намали насилието над жени”, посочва тя.

Дебатът около „третия пол” пък прилича много на отклоняване на вниманието.

„Накрая на този дебат хората няма да разберат, че големият ни проблем е със или без конвенция срещу насилието”, смята Василев.

Експертите препоръчват балансиран вариант за излизане от спорната ситуация – документът да бъде приет с възражения и възможност за отказ от него.