Илиян Василев: Голямата битка на Ердоган е срещу Гюллен – започва стара конфронтация

Това, което стана, е предвестник на по-големи катаклизми, предвиди Василев

Голямата битка на Ердоган е срещу Гюллен. Турция влиза в период на остра конфронтация на различни сегменти в обществото, в период на власт на тълпата. Той сега държи хората навън, докато си свърши чистката и арестите. Това заяви бившият дипломат Илиян Василевв ефира на Нова телевизия.

Като видите кои са арестувани и профила на участващите в преврата, тръгваме в разсъжденията, че всичко е било планирано и част от сегашния контрапуч, който направи Ердоган. В последните години Ердоган беше недоволен от съдебната система, сметна като заплаха за личната си власт разкритията, които се направиха, включително и с участие на неговия син, каза още той.

Тези списъци са подготвени отдавна, не са от вчера и от днес, но те не му даваха възможност да махне държавни служители, военни, трябваше му извънредна ситуация. Сега вече има възможност да направи неща, които иначе не би могъл. въпросът винаги е кой има интерес, добави Василев.

Нагнетеността и недоверието към Турция няма да доведе до дългосрочен икономически подем, въпросът е какво следва. Такиви режими обикновено не си отиват доброволно. Това, което стана, е предвестник на по-големи катаклизми, предвиди Василев. Вероятно някой има нещо против Нейнски, каза Василев. Никой не може да забрани на посланик да комуникира с властите, "забранявам" не е добър израз, посланикът се инструктира, коментира още той, но добави, че е нормално външният министър да е този, който говори. Но премиерът не бива да говори само през Фейсбук, позицията му трябва да отиде и другаде, посочи той.

Ердоган знаеше от месеци за този преврат, наблюдаваше тези, които го подготвят, американците са го предупредили още от март. Французите затвориха посолството си седмица по-рано. Тук въпросът е за подкрепата, каза журналистът Мохамед Халаф. Опозиционните партии не подкрепиха Ердоган, а демокрацията, защото са против военните. Дали обаче Ердоган ще започне чистка и сред опозицията, ще видим, но той е ислямист и трудно ще тръгне по друг път, предвиди Халаф.