Илиян Василев: Президентът се срива бързо като авторитет, поведението му е гротеска

Тонът на държавния глава след агресията на патриарх Кирил е унижение за българската държава

Илиян Василев

Илиян Василев

Първо, лъжата на президента, че не се води стенограма лъсна. Не мога да повярвам, че този човек се срива като авторитет толкова бързо. Така анализаторът и бивш български посланик в Москва Илиян Василев, коментира разпространените вчера от църковен служител непълни записи от срещата между Румен Радев и руския патриарх Кирил, която се проведе на 4 март(виж ТУК, б.р.).

Второ, оправдателния му тон след агресията на патриарх Кирил е унижение за българската държава и нейния глава. Нека да Ви въведа малко в протокола - по принцип, приема при българския държавен глава на главата на РПЦ е от т.н. визите на вежливост. Държавният глава като йерархия е много над църковния, и като правило патриарх Кирил не трябва да говори с политически оценки, още повече критики към приемащата страна. Той е духовен глава на друга църква и трябва да говори за християнски ценности, обединение и т.н. В по-голяма част от критиките му има негови оценки за потенциално неуважение към империята Русия. Опитва назидание - което в случая иска да предаде на народа през Радев.
Това държание е откровено извън приемливото и е задължение на българския държавен глава да пресече подобна лекция и тон, а не да се оправдава.
Как става това - ами много просто. С твърди отговори и прекъсване на темата. Ако Кирил пак тръгне да повтаря критиките има начини да скъси срещата.
Тази стенограма вероятно има за цел да оневини Радев, но постига обратен ефект. Със сигурност мога да предположа, че щом се появява в сегашния момент, с явната цел да внуши на читателя, че Русия е гневна, то появата и по инициатива на Светия Синод е повече от гротеска, казва още Василев.