Искат затвор доживот за “Килърите”

Прокуратурата в Окръжния съд в Шумен поиска доживотни присъди за петима от подсъдимите в  процеса "Килърите" .

Прокурор Ася Петрова поиска доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите Петър Стоянов, Георги Вълев, Янко Попов и Васил Костов, доживотен затвор за подсъдимия Петър Атмаджов, а за подсъдимия Райчо Стойнев - лишаване от свобода в размер на 20 години.

Прокурор Ася Петрова се позова на обществената опасност на извършените деяния, които нарушават правото на живот.

Петър Стоянов, Васил Костов и Янко Попов са обвиняеми и за убийството на Юри Галев, процес, който предстои, напомни прокурор Петрова.

Пет дни продължи пледоарията на прокуратурата по делото "Килърите". В началото на заседанието прокурор Ася Петрова квалифицира деянията, извършени от подсъдимите, имащи отношение към убийството на Румен Рачев, като те са за подбудителство и помагачество.

След това прокурор Петрова пристъпи към представяне на фактите и анализ на доказателствата, събрани за убийството на Борислав Георгиев, извършено на 6 април 2008 г. в София. Георгиев е бил прокурист на фирма "Атоменергоремонт" и изпълнителен директор на корпорация "Траял" в Крушевац, Сърбия. 

Борислав Георгиев е имал служебни отношения с обявявания неведнъж за най-богат българин Христо Ковачки.

В деня преди да бъде убит Георгиев, който тогава е бил на почивка в Сандански със семейството си, е казал на свидетеля Костадин Сапунджиев, че първото нещо, което ще направи като се върне в София е да се срещне с Ковачки и да поиска пари, които да занесе в Сърбия. Ако не ги получи нямало да ходи повече там.

Подсъдимият Петър Стоянов - Сумиста поел поръчка за убийството на Борислав Георгиев. Той дал информация на свидетеля Боян Джамалов за колата и адреса на офиса на Георгиев и му обещал 2000 лв. за установяване на домашния му адрес.

След няколко неуспешни опита за проследяване Джамалов се обадил на Светослав Илиев - Светльо Смъртта и го помолил срещу 1000 лв. да помогне.

На 6 април около 18 ч. Борислав Георгиев бил застрелян пред асансьора във входа на блока, в който живее. Прострелян бил три пъти от близко разстояние, до 2 метра, с оръжие 9-ти калибър. Стрелящият е държал оръжието на нивото на хълбока с цев, насочена нагоре.

Стреляло се е през торбичка или дреха, което се подкрепя от факта, че е намерена само една гилза. Не е доказано, че е имало допир между жертва извършител. В деня на убийството „Фолксваген Голф 3", който е използван при проследяването, е бил запален.

Деянието е било предварително планирано, подготвено и извършено, заяви прокурор Ася Петрова. По този пункт от обвинителния акт подсъдимият Петър Стоянов е подбудител и помагач, а подсъдимият Васил Костов е извършител и помагач.

Шестимата обвиняеми в процеса "Килърите" бяха арестувани през август и септември 2010 г. Девет месеца по-късно бе внесен обвинителен акт, според който те са участвали в организирането на три убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, в нанасяне на две телесни повреди, в два палежа и един взрив

За главатар на бандата прокуратурата посочи президента на Българската федерация по сумо Петър Стоянов, наричан Сумиста. За негова дясна ръка - бившия бодигард на застреляния Милчо Бонев (Бай Миле) Васил Костов с прякор Кеца.

Бизнесменът Георги Вълев беше обвинен за поръчител на две от убийствата, а Янко Попов - за участие в убийството на Рачев, както и изобщо за участие на високо равнище в бандата на Сумиста.

Петър Атмаджов е участвал в убийствата на двама души и за нанасянето на две телесни повреди. Райчо Стойнев, който бил хижар в хижа "Вада" в Рила, приютил и укрил при себе си двамата физически убийци на шуменеца Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов.

Днес следобед заседанието в Шуменския окръжен съд продължава с обвинителните речи на другите двама прокурори. След това се очакват пледоариите на над 20-те адвокати на подсъдимите.