Иван Костов: Руската агентура се активизира, иска ислямизма на Ердоган в България

Мустафа Хаджи прави опити за фалшиви конференции, прокарва турски интереси

"Турският политически ислям носи огромен риск за България и Европа. Ние първи заговорихме за опасността на неоислямизма на Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу. Сега вече много коментатори и анализатори говорят по тази тема". Това заяви пред БНТ Иван Костов. 

"Последната конференция на мюсюлманското вероизповедание не ме успокои ни най-малко. Начинът, по който винаги се прокарва политически ислям, е отгоре и с централизация. Това се случва и в България от 2002 година. Последната конференция затвърди този принцип. Българският ислям никога не е бил централизиран. Той винаги е бил умерен, коректен, толерантен и съжителстващ с другите религии. За съжаление границата между този ислям и исляма на Ердоган е много малка. Това го каза и самият главен мюфтия. Той призна, че голяма част от издръжката на мюсюлманското вероизповедание и мюфтийството идва от Анкара. Руската агентура се активизира в последните дни и хвърля камъни по тази тема. Между нас и тях има огромна разлика. За разлика от руските агенти, ние даваме решение на проблема с политическия ислям. Българската държава трябва да поеме всички училища, в които се преподава религия, за да бъдем сигурни, че в тях не се преподава радикален ислям и те не се финансират от чужди държави", каза още Костов. 

"Парите ще дойдат от държавата и българския данъкоплатец. Ще има някакъв лимит. Много по-добре е ние да плащаме за това, отколкото чужди държави. Парите ще бъдат проконтролирани много по-точно и ясно. Така ще може да се иска строг отчет откъде идва другото финансиране. Тези правила трябва да важат за всички религии, включително и за Българската православна църква. 

По думите му главният мюфтия в България Мустафа Хаджи иска да прокара турските интереси чрез фалшиви конференции на мюфтийството. По думите му мюсюлманството трябва да се консолидира и да бъде под контрола на българската държава. по този начи всеки лев, който минава през него ще бъде с ясен произход, а не неизвестен за НАП.