Иван Кръстев във Валдай: Русия е древна, но и нова страна и тя не е имала никаква империя (ВИДЕО)

Иван Къстев, снимка: Дискусионен клуб "Валдай"

Българският политолог, директор на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев за поредна година участва в заседанието на путиновия дискусионен клуб "Валдай". Втората сесия, модерирана от Кръстев е на тема: Традиция и бъдеще: руската национална идентичност в променящия се свят.

При откриването на сесията Кръстев изказва няколко доста изенадващи твърдения като например:

"Историята е показала колко много Русия се различава от другите държави", "Русия е древна, но и нова страна и тя не е имала никаква империя".

Цитира и статия на скандалния министър на културата Константин Медински, в която той пише, че който "не храни собствената си култура, ще храни чужда армия".

Тук можете да видите изказването на Иван Кръстев и цялата дискусия

Кръстев е единственият българин, който участва във Валдайските срещи още от 2014 година, годината на окупацията на Крим, но досега никога не е критикувал открито политиката на Владимир Путин както по отношение на насилието, политическите убийства и фалшифициране на изборите, така и по отношение на външната му политика.

"Кремъл винаги се е съмнявал в способността на Украйна да съществува като суверенна държава, а и през последните две десетилетия украинците направиха всичко, което е по силите им, за да докажат правотата на това мнение. Така че настоящата стратегия на Путин е не да граби територии, а да преизгражда държавата", написа политологът в анализ на 8 март 2014 година, точно седмица след окупацията на Крим.

През октомври същата година във Валдай Кръстев пък зададе на Путин удобния въпрос, "след като обвинява САЩ в предубедено и несправедливо отношение към Русия, дали пък не намира и Германия за агресивна, след като е наложила санкции на Москва". 

През 2015 година пък той  поканен на специална вечеря при Владимир Путин.

Валдай заседава всяка година по това време, а по традиция президентът Владимир Путин дава новите опорни точки на близките до режима му анализатори.

Припомняме, че в интервю за Георги Коритаров руският опозиционер Андрей Пионтковски заяви, че Кръстев е "единственият българин, който е билзък до пропутинските кръгове".