Иво Инджев и Александър Йорданов ще съдят проф. Нина Дюлгерова, нарече ги „платени”, иска забрана на свободното слово

Александър Йорданов и Иво Инджев

Александър Йорданов и Иво Инджев

Журналистът Иво Инджев и бившият шеф на парламента Александър Йорданов обявиха, че ще съдят за клевета проф. Нина Дюлгерова, представяща се като историк и специалист по геополитика. Преди дни в интервю за в. „Труд” Дюлгерова нападна двамата анализатори като ги обвини, че им се плаща, за да развиват антируски тези. Дюлгерова призова още да се спре със свободната журналистика. Ето реакцията на засегнатите:

Иво Инджев:
„Ще трябва поема инициативата и да заведа дело за клевета на Нина Дюлгерова, която се подвизава в публичното пространство като професор, историк и специалист по геополитика. Беше вече достатъчно непоносимо, че трябваше да изтърпя агресивното й поведение в студиото на БНТ на 3 март, когато с назидателен  господарски тон се опита да ме омаскари като автор на книгата “Измамата “Сан Стефано”, отправяйки обидни квалификации за моята компетентност. 
Сега обаче, след като твърди черно на бяло, че ми се плаща да развивам своите тези и пледира да бъда спрян като свободен журналист, нападайки ме отново с обидни думи за моята ( според нея ) “въпиюща агресивна некомпетентност”, май ще й се наложи да докаже в съда и едното, и другото си клеветническо твърдение. 
Силно се съмнявам, че тя изобщо е чела моята книга, която просташки заклейми. Направи го в духа на червения депутат Александър Симов, който дори се похвали, че не я е чел, но се закле и да не я прочете никога, защо от някаква анотация за нея разбрал достатъчно ( за да я заплюе).
Ето как клевети Дюлгерова в нещо като интервю за в “Труд”, в което на практика я подстрекават:
“Трябва да се спре със свободната журналистика, на която й се плаща да пише творения с въпиюща агресивна некомпетентност, каквито са тезите на Иво Инджев или Александър Йорданов. По-добре е да се остави българският народ да си следва традициите и да показва своята благодарност към подвига на всички, които са допринесли за свободата на България.”  Бумеранговата клевета, че пиша за пари, е сред най-разпространените обвинения, които търпя от години. Плащат ми само моите читатели, които оценяват написаното от мен. Време е поне един клеветник да докаже документално обвинението си и да си понесе последиците. Отсега декларирам, че подобни доказателства няма, но ако някой се опита да изфабрикува нещо подобно, ще си защитавам правата докрай.” 

Александър Йорданов:
Проф. Нина Дюлгерова – известна русофилка, мракобеснически призовава: "Крайно време е да се спре със свободната журналистика...." Престъпният комунистически режим на престъпната организация БКП след 9-ти септември направи точно това: спря свободната журналистика. И изби много журналисти и публицисти. Други хвърли в концлагери. Нима Дюлгерова иска да се върне това време? Няма да се върне.
Същевременно Дюлгерова клевети. Клевети най-долнопробно. Клевети като комунистка и русофилка.. Казва тя, че на мен и на Иво Инджев се плащало, за да пишем "творения с въпиюща агресивна некомпетентност". Аз ще кажа само, че твърдението, че някой ми плаща, за да пиша това, което мисля, е КЛЕВЕТА: нагла, мръсна, долнопробна. Когато пиша, а така е в "Патриотични уроци", например, аз цитирам факти и документи, мемоари, исторически изследвания. Те бяха десетилетия укривани от българските граждани. Скривани или манипулирани от такива като тази клеветничка, която предлага да се спре свободното слово. Това, че Дюлгерова клевети е доказателство, че написаното от мен е истина, че рухват русофилските и комунистическите лъжи.
Подразнена е тая русофилка от моите тези за антибългарската политика на Руската империя, за престъпната политика на СССР срещу моето отечество и най-вероятно от реакцията ми срещу днешната руска антиевропейска политика, проявена най-ясно в агресията срещу независима Украйна и анексирането на украинска територия. Нима мога да си кривя душата, като знам, че заради тази – най-варварска в ХХI век агресия, жертвите са вече 10 000, а ранените – над 20 000. Целият демократичен свят осъди режима на Путин. Въведе санкции. България също.
Такива като клеветничката Дюлгерова не могат да спрат гласа на истината, на свободното слово. Затова и ще продължа да пиша: без никой да ми плаща. Защото знам: у нас се плаща за лъжата. А аз пиша истината. И вярвам в нея.”