Каракачанов отговаря на червен депутат: Активно ще противодействаме на хибридни заплахи съвместно с НАТО и ЕС

Това са част от указанията, които е формулирал в писмен отговор военният министър в писмен отговор до Николай Цонев от БСП

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е наредил "Да се развиват активно способности за противодействие на хибридните заплахи, като се развива активно взаимодействие с НАТО и ЕС". Това се разбира от писмен отговор на Каракачанов до депутата от БСП Николай Цонев, който го пита за Указанията на министъра на отбраната по отбранителната политика за 2019 г.

Правителството създава звено за борба с дезинформацията, което трябва да заработи до този месец. Звеното ще бъде в структурата на Министерския съвет, като за него ще отговаря вицепремиер. Създаването му е заложено в съвместния план за действие на Европейската комисия и Европейския парламент, приет през декември миналата година.

Вчера главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе на посещение в България обясни, че хибридните войни замъгляват ясното разграничение между война и мир. "Виждаме кибер атаки, пропаганда, опити за вмешателство във вътрешната политика", изтъкна Столтенберг.

Сред другите "указания" на Каракачанов за годината са "приоритетно изграждане на отбранителните способности за формированията от българските въоръжени сили...", да се работи по изпълнение на проекти с използване на възможностите на Европейския фонд за отбрана, да се изпълняват решенията на НАТО и т.н.

Сред годишните задачи пред армията е "да се разработят варианти за изпълнение на военна служба от български граждани, желаещи да преминат начална и специална военна подготовка". Това означава, че Каракачанов все още не се е отказал от идеята си за въвеждане на "доброволна казарма".

Цонев е задал на Каракачанов още няколко въпроса". Един от тях е по публикация на "Дневник", че за последните 15 години са похарчени над 2 млрд. лв., но без резултат. За това Цонев пита министъра на отбраната: "Направен ли е анализ на разходите за отбрана и до изграждане на какви способности са довели те". В дълъг отговор Каракачанов описва какви "способности" са изградени във видовете войски на българската армия, но не изнася данни за конкретни проекти, сумите похарчени по тях и постигнатия резултат. Правителството през януари нареди да се направи преглед на отбраната, на базата на който ще се прави стратегия за развитие до 2032 г.

Министерството на отбраната се е отказало да ползва външен консултант по блокиралия проект за купуване на бронирани машини за пехотата става ясно още от друг отговор на Каракачанов. В отговори си той твърди, че привличане на външен консултант дори не е обсъждано. Проектът е прогнозна стойност 1.464 млрд. лв., а според заданието трябва да бъдат купени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване.

(източник: Дневник)