Каракачанов по повод обвиненията: Всичко съм си декларирал (обновена)

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

"Това, което е по нотариален акт, съм го декларирал. Какво да декларирам извън нотариалния акт? Няма нищо незаконно пристроявано, достроявано, правено, и т.н. Това, което съм купил от предишния собственик, е декларирано."

Това заяви  вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за "24 часа" по повод публикации, че има недекларирана тераса. 

"Всеки е свободен да прави проверки и разследване, но да бъде така добър да го направи докрай. А не да вади на час по лъжичка, което е преднамерена атака. Дето се вика - хладни в боя!", отсече Каракачанов.

Припомняме, че според публикация на сайта "Бивол", който се позовава на имотната декларация на лидера на ВМРО, министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните, като не е декларирал тераса от 117 кв.метра.

Проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показала, че апартаментът е мезонет. Първото ниво е 149.25 кв.м, а второто – 61.02 кв.м. Така общата му площ е 210 кв.м. Освен това има и тераси с общ размер 117 кв.м.

В декларацията си пред антикорупционната комисия Каракачанов е обявил, че за покупката на апартамента, заедно със съпругата си, са заменили друг мезонет с площ 164 кв.м, оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата още общо 70 хил. лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв., докато декларираната цена е 264 273 лв. В Имотния регистър пък е вписана друга цена – 243 048 лв.

Според изданието, сметките показват, че жилището с площ 210 кв.м струва 1150 лв. на кв.м по декларираните суми. Ако обаче се отчете и квадратурата на терасата, сделката на вицепремиера пада на около 760 лв. на кв.м.