КРИБ: Може да има геополитически поръчител на атаката срещу НАП

Проблемът с рекета на фирми е много голям, наричаме го „Наглите 2”

 Може да има геополитически поръчител на таката срещу НАП. Такова мнение изрази изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов в ефира на „Здравей, България” на "Нова телевизия" .

„България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза той.Изпълнителният директор на КРИБ обясни, че атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната ни.

Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават финансови проблеми с рекет. /…/ Искаме законодателят да си свърши работата.

"Искаме законодателство, което да накара този тип престъпници много да се замислят дали да посегнат на големия бизнес”, добави той. 

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, други е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „Тад груп” вече е наболял проблема. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви той.