Кунева обяви 2012 за година „на изгубеното доверие”

2012 е година на изгубеното доверие, във всяко отношение, обяви лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева.

Това свое мнение тя аргументира с изчезването на малките предприятия, невъзможността хората да правят бизнес, защото ако някой си го хареса, може да му го вземе, сривът в животновъдството, притеснителната ситуация в научния сектор. 

Кунева потвърди, че не се интересува от участие в никакви коалиции. Коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС вече съществува, тя се нарича коалиция „Марковска".

Относно предстоящия референдум Кунева заяви, че това е нещо фалшиво и чрез него управляващите се опитват да се скрият зад хората. Според нея няма информация за инвеститора, никой не казва с какви пари ще се строи „Белене" и 30 милиона ще отидат на вятъра. На въпрос защо не е построен АЕЦ „Белене" от кабинета, от който и Кунева беше част, тя отговори така: Добре, страшна грешка, не направихме „Белене"!

За позицията на България спрямо присъединяването на Македония към ЕС, Кунева заяви, че отношенията с Македония в периода 2011 - 2005 са били по-добри от настоящите. Те нямат право да се така, безспорно, но като тропнеш по масата трябва да отекне, а не стана така. Винаги се помни кой слага прът в колелата, коментира тя решението да не подкрепим Македония.

Управлението на Борисов е гарантирана бедност и криминализирана икономика. Кунева даде пример с момче, което тръгнало да продава хляб, бизнесът му започнал да се разраства, но дошли момчета с бухалки и направили така, че никой да не купува стоката му.

Не е вярно, че при Станишев не е имало безработица, имаше, но беше по-малка, каза Меглена Кунева по повод скорошни изявления на социалистическия лидер.