Л. Решетников: Няма да откъсваме България от НАТО, то само ще се разпадне

Президентът Радев искаше да се състои това посещение и затова беше приет от президента Путин. За пръв път имаме такава среща, за която нямаше никакви подготвени предварително документи

Леонид Решетников

Леонид Решетников

"Познавам българските политици най-вече от анализите и материалите, които се публикуват, лично не познавам чак толкова българскиполитици", заяви пред бТВ бившият генерал от външното разузнаване на КГБ Леонид Решетников, който сега е председател на общественото сдружение "Двуглав орел".

"Твърдението, че руските служби имат влияние върху българските служби е нереалистично. Когато приключих работата си в разузнаването и станах началник на аналитичния център в администрацията на президента имах срещи с журналисти и политилози от различни страни в света. Във вашата страна определени сили решиха да създадат от мен заплаха и използват това, за да плашат гражданите на България. Понякога дори ми е смешно да чета това, което пишат за мен", каза той в началото на разговора по бТВ.

"Най-невероятното нещо, което прочетох за себе си беше, че аз идвам в България, за да давам инструкции, да давам съвети по международни и по църковни въпроси", продължи Решетников.

"Бих казал, че срещата на президента Радев с президента Путин беше определен пробив и сега всички ние очакваме посещението на премиера Борисов, който вече ще обсъжда с президента и премиера конкретни въпроси свързани със сътрудничеството между Русия и България", коментира той посещението на българския държавен глава в Русия.

"Тази среща е признак за движение на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев искаше да се състои това посещение и затова беше приет от президента Путин. За пръв път имаме такава среща, за която нямаше никакви подготвени предварително документи, но той беше приет само, за да може да приключи тази абсурдна ситуация", разкри Решетников.

"Ние разчитаме сериозно, че след като главният ръководител на една парламентарна държава каквато е България е премиерът, ще може да се проведат конкретни разговори за икономическото сътрудничество, в енергийната област, преди всичко в газовата сфера. Ние имаме възможности освен туризма да развиваме и други насоки от икономическото сътрудничество", заяви той.

"С голяма надежда очакваме премиера Борисов, защото най-после "тръгна", трябва да развиваме отношенията си. Някои медии у вас пишат, че Русия се стреми да откъсне България от НАТО. Никого не откъсваме, НАТО само ще се разпадне, помнете ми думата. Скоро ще стане, може би още докато съм жив", прогнозира Решетников.

"Ние (в Русия) смятаме, че не трябва да отделяме една единствена пратия като наш сътрудник. Познавам привърженици на тесните отношения с Русия и в ГЕРБ, и в БСП и в "Атака", и във ВМРО, дори и в СДС. България е демокрация, днес на власт е ГЕРБ, утре може да дойде на власт БСП, в други ден-друга, а ние сме избрали една пратия. Какво ще правим след това? Трябва да работим с всички партии", отговори той на въпроса защо Русия не определя БСП като свой стратегически съюзник.

"Българската православна църква може и трябва да бъде майка на македонската църква, но само в духовен смисъл, като авторитет, но без да нарушава каноните във взаимоотношенията в православния свят. Ако се тръгне в посока на нарушаване на тези канони, тогава може да се окаже в ситуацията, в която сега се намира македонската църква, тоест, да се намира в изолация, в схизма, да не бъде признавана. Кому е нужно това? какво значи майка? Това са светски разговори на хора, които не са вярващи. Има православен свят, православни канони и въпросът трябва да се решава в съответствие с тези канони. Доколкото знам руската църква отдава палмата на първенството на българската църква", заяви той.

"Трябва да се съберат всимки православни църкви и българската църква трябва там да повдигне въпроса за признаването на македонската църква. Ако всички църкви подкрепят признаването въпросът ще бъде решен. Но ако дори само една църква е против, такива са правилата, въпросът ще бъде отложен", прогнозира той.