Лазар Колев иска свободата си

Осъденият на доживотен затвор за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев иска да бъде пуснат от затвора. Вчера адвокатите му са пуснали молба в Апелативния съд в Пловдив за изменение на мярката му “задържане под стража” в по-лека.

“Ще искам Лазар Колев да бъде освободен с мярка “подписка”, защото не е виновен”, обясни адвокатът му Марин Марковски.

Жалбата е пристигнала вчера в деловодството. Предстои да бъде насрочена дата за разглеждане.

Лазар Колев получи доживотна присъда и бе признат за виновен на сестрите Белнейски първоначално от окръжния съд в Пазарджик, а по-късно и от пловдивския апелативен съд. В момента е в Пазарджишкия затвор. 

На 12 октомври ВКС отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд в Пловдив. Причината е липса на задълбочен анализ, който да изясни дали е имал съучастници, както и за събиране на доказателства, които да подкрепят думите на бившия му съкилийник Владимир Славов-Иширковеца, който твърди, че Лазар признал за убийството в момент на слабост. В мотивите е записано, че двамата бегло се познавали. Дадени са указания за нови експертизи и разпит на свидетели. ВКС искат да се изясни какви телефонни разговори е водил Лазар пред убийството и на другата сутрин, както и къде са клетките. Дата за новото дело все още е насрочена, предстои това да стане в близките дни.

Телата на сестрите Белнейски бяха открити в местността Грамадите край Брацигово в края на януари 2006 г. Според прокуратурата Лазар изнасилил едно от момичетата и го убил, а след това блудствал с другото и го умъртвил.

По време на новото дело в Пловдив се очаква да присъстват представители на правозащитни организации, сред които евронаблюдатели от Франция, от Хелзинкския комитет и “Адвокати без граница”.