"Левада център": Само 4% от руснаците приемат България за приятел

Финландия и Украйна най-мразени от народа на Русия

По-малко от един на 20 руснаци възприемат България като една от най-приятелските спрямо Русия държави. Същият показател имат Виетнам и Гърция, въпреки твърденията на премиера Владимир Путин, че южната ни съседка е много важен за Москва фактор в Европейския съюз.

До 2014 г. средно 10% от анкетираните от "Левада център" са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Русия, но през миналата и тази година този дял е намалял наполовина до 4%.

От европейските страни  по-лошо отношение от страна на руснаците има към Италия (3%), Германия, Чехия, Испания и Франция (2%) и Финландия (1%), която е оценявана по-слабо и от Украйна (1%).

Данните са национално представително проучване на московския социологически институт, проведено в периода 20-23 май сред 137 градове и села в 48 района на Русия и статистическа грешка от 3.4-4.1 процента.

Най-враждебни руснаците остават към САЩ, Украйна и Турция. В края на май 70% от анкетираните са посочили, че САЩ са най-неприятелската страна. Почти всеки четвърти (23%) казват, че се отнасят "много лошо" към тази държава, но това все пак е по-добре от 39% от януари 2014 г., т.е. малко преди избухването на кризата с Украйна. Много високо остава неодобрението към Европейския съюз (62%), което до украинските събития не надхвърляше 30%.

За лошото отношение (48%) към Украйна има ясно обяснение, както и за поставянето на Турция на трето място - ако през миналата пролет само 1% са я смятали за враждебна, след свалянето на руски боен самолет и санкциите от Москва днес така са отговорили 29%.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

За главни приятели руснаците смятат Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%). Любопитно е, че преди година 43% имаха много добро отношение към Китай, а днес от 2% на 10% е скочил делът на убедените, че Сирия е сред приятелите на страната. Почти няма промени спрямо 2015 г. в списъка топ 10 - следват Индия, Армения, Куба, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май. Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той. Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.