М. Маринов за хакерската атака срещу НАП: Това е акт, който засяга националната сигурност

Може да се направи и политически анализ-мейлът идва от руски сайт, иска се оставката на финансовия министър, вчера беше взето изключително важно решение за закупуването на самолетите Ф-16, заяви министърът

Младен Маринов

Младен Маринов

"Действително е имало несанкционирано влизане в сървъра на НАП и изтеглена информация. По съществото на информацията не мога да коментирам, от снощи и цяла нощ работи сформиран екип. Най-вероятно става дума за атака отвън, но всяка система, която е отворена за достъп е уязвима", коментира пред бТВ министърът на вътрешните работи Младен Маринов кибератаката срещу НАП.

"Обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерство обикновено търсят финансова изгода. Но може да се направи и политически анализ-мейлът идва от руски сайт, иска се оставката на финансовия министър, освен това вчера беше взето изключително важно решение за закупуването на самолетите Ф-16. При всяко положение подобни атаки имат политически ефект. Това е акт, който засяга националната сигурност, възможни са всички хипотези", каза още той.

"Не е ясно, кога точно е станало, колегите говорят за около месец назад, но не бих искал да давам неточна информация", заяви министърът.

По думите му, най-важното в момента е да се установи начина на проникване и причините, както и дали има други уязвими системи.