М.Попова: Ограничаването на правата на главния прокурор е криворазбрана демокрация

"Партийно политическата власт има стремеж да управлява съдебната власт". Това заяви бившият вицепрезидент и министър на правосъдието Маргарита Попова пред " Здравей, България" на Нова телевизия по повод старта на процедурата по избор на нов главен прокурор. Три петилетки тя беше  прокурор.

"Става въпрос за нашата държавност, нашата справедливост, хората да получават от системата повече, отколкото очакват", каза тя.

"Важно е какво законодателство ще направим ние. Доста неща се направиха и в Конституцията и в Закона за съдебната власт по въпроса за главния прокурор и как да работи прокуратурата", каза Попова като добави, че новият главен прокурор ще се избира по нови правила. "В момента в Министерството на правосъдието работят по проект за обширен проект, който касае конкурси, атестации за магистратите. Друг проект за отговорност на тримата големи", каза бившият вицепрезидент.

Тя разкритикува предложенията да се поставят на обсъждане промяна на правомощията на главния прокурор касаещи методическото ръководство на прокуратурата и възможността за надзор за законност.

"Когато говорим, че трябва да отпадне надзора на законност и да няма право на методическо ръководство означава, че трябва да се променя конституцията. Решава този, който управлява", каза Попова, но уточни, че преди време правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че ще се променя Закона за съдебната власт, но без промени в Конституцията.

"Как си представят някои хора промяна на методическото ръководство", възмути се Попова и уточни, че това означава да бъде уеднаквена практиката на цялата държава, което е свързано и с правомощията на председателя на ВКС. "Не може в Бургас и в Кулата да се разследва по различен начин", категорична е тя.

"През 2016 г. в Закона за съдебната власт умно беше разширено понятието надзор за законност на главния прокурор- това означава, че той упражнява точното и еднаквото прилагане на закона от прокурорите и следователите и спазване на правата и законните интереси на гражданите. Обратното какво означава - криворазбрана демокрация с ограничаване на правата на главния прокурор ли", попита Попова.