Мария Габриел разобличи Йончева: Хвърля в пространството цифри, които не са истина

Елена Йончева и Мария Габриел

Елена Йончева и Мария Габриел

Дебатът между водачите на листите на ГЕРБ и БСП за евроизборите очаквано показаха разликите в познанията, подходите и приоритетите на кандидатите.

Йончева започна агресивно и с обвинения от първата минута на дебата, нарушаваше регламента, говореше "върху" опонента и водещите, но непрекъснато настояваше, че я прекъсват, хвърляше числа в пространството, но беше разобличена от Мария Габриел, че говори лъжи. 

Беше предварително ясно, че както кампаниите на ГЕРБ и БСП са в "различни писти", така ще протече и дебатът. Габриел говореше за евопейски политики, прокарването на националните интереси и отражението на европейските политики върху България, Йончева се беше "въоръжила" с доклади, които, според нея, уж "разобличавали" българското правителство и "катастрофалното" положение на България.

На няколко пъти по различни поводи тя повтаряше цифри, които не отговарят на истината и беше разобличавана от Мария Габриел.

Йончева твърдеше, че според доклад на ЕК бедността в България се увеличава, но и беше отговорено, че в "цитирания" доклад няма такава информация, а Габриел цитира заключение от него, че в България има стабилен растеж. Нещо повече, в последните години минималната работна заплата расте непрекъснато  и се е увеличила с 87 процента, най-високият процент в ЕС, за пръв път учители за със заплати над средната за страната, България е с най-ниска безработица, а в доклади на "Мудис" и "Фитч" ясно се казва че България е в много добра позиция спрямо други държави.

"Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите структурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж", цитира Мария Габриел доклада на ЕК, на което кандидатът на БСП не можа да отговори нищо. 

Оказа се, че на практика всяка цифра, съобщавана с апломб от Йончева като "изобличаваща" са измислица и това беше опровергавано с факти от Габриел.

Стана ясно, че Йончева не е наясно с европейските теми и губи интерес към разговора, когато той излезе от сферата на опорните и точки.

Габриел парира твърденията на Йончева, че са били необходими 25 години да бъдат преодолени щетите нанесени на България от управлението на БСП,  кандидатът на левицата избягваше да отговаря на конкретни въпроси, като, например, как БСП ще гласува в Европарламента по ключови теми.

"Злоупотреби има навсякъде", каза още Габриел и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. "У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", контрира Габриел обвиненията на Йончева за корупция при усвояването на европарите.

"Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос. Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите в България", заяви Габриел. 

"Заплатата в България трябва да отговаря на покупателната способност. Иначе може да се превърнем в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика и на всички програми - образователна, за здравеопазване, за селско стопанство", коментира лидерът на листата на БСП. Тя направи сравнение между доходите у нас и в Румъния и заяви, че северната ни съседка има по-добри показатели за развитие.

"Аз не бих давала за пример Румъния, знаете, че там има много големи проблеми и опасност от задействане на член 7 (замразяване на правото на глас заради сериозни нарушения на върховенството на закона и принципите от договора на сткраната с ЕС), изтъкна Мария Габриел.