Мая Манолова: Проблемите на хората с увреждания са еднакви, властта се опитва да ги противопоставя

Законът за хората с увреждания е първата стъпка, за да тръгне реформата, която не се случва вече 15 години, посочи омбудсманът

Мая Манолова

Мая Манолова

Проблемите на хората с увреждания са еднакви, нямат противоречиви интереси. Властта прибягва до практиката „разделяй и владей“, много се надявам тя да не успее. Тези, които играят на тази струна – видите ли една група от хора с увреждания искат да вземат парите на други хора с увреждания. Това не е вярно – те имат солидарност помежду си. Сега ми се налага не да помирява различни групи на хора с увреждания, а хората с увреждания и властта. Това обяви в студиото на Нова ТВ омбудсманът Мая Манолова. 

Законът за личната помощ е общ за тях – това е първата стъпка, катализаторът, който да накара реформата наистина да тръгне. Хората се измориха да чакат тази реформа, която не се случва вече 15 години. Във варианта, в който беше изваден този закон след 6-месечна работа  – беше кръгва нула, преписан стария закон. Но в последния му вариант вече е направена сериозна крачка напред, като са взети в предвид конкретните идеи и предложения на хората с увреждания, изтъкна Манолова. 

Тя подчерта, че най-важно е да се направи комплексна оценка на човека с увреждания, от каква подкрепа има нужда, като в решенията да има ясни оказания каква помощ има нужда и те да имат задължителен характер. Второто важно нещо е свързано с помощните средства, парите за които много често изтичат някъде във фирми, които печелят на гърба на хората с увреждания, а това по думите на Манолова е недопустимо.