Борисов: В условията на санкции успяваме да поддържаме прагматични отношения с Русия

"В условията на санкции успяваме да поддържаме прагматични отношения с Русия. Не бива да се делим на русофили и русофоби, нека да си гледаме важните български решения", заяви при откриването на бизнес-форум в сферата на туризма българският премиер Бойко Борисов

"В 59 града имаме центрове за издаване на руски визи от 1 февруари. С министъра на туризма Ангелкова обсъждаме вариант да се направи сметка за подпомагане на бранша", разкри премиерът.

Борисов се съгласи с руския министър на икономическото развитие Максим Орешкин, че страната ни не е конкурентоспособна спрямо Турция и Гърция и добавие, че страната ни понася стотици милиони загуби заради санкциите срещу Русия в селското стопанство. 

"Всяка година половин милион руски туристи идват в България. Не са малко и тези, които имат и имоти в страната. Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия", заяви от своя страна руският премиер Дмитрий Медведев, съобщава Нова телевизия.

"За последните пет години 56 милиона българи пък са посетили Русия. Това показва, че различни форуми като Световното по футбол и Олимпиадата са били център на внимание", коментира той.

Двамата премиери са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между двете страни. 

"България традиционно е предпочитана дестинация за голям брой руски граждани заради изобилието на културни паметници, естествената историческа езиковата близост, християнски манастири, минералните извори, топлото море, снежните планини", каза и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Форумът е в рамките на двудневното официално посещение на руския премиер, който е в България по покана на министър-председателя Борисов. Ангелкова изтъкна, че двете страни има дълготрайни, стабилни и перспективни традиции в областта на туризма и посочи, че България винаги е била едно от традиционните и сигурни места за отдих на руските туристи.