Меркел предлага на Борисов нов план "Маршал" за Балканите

Планът се нарича "Берлин плюс", а парите за неговата реализация трябва да дойдат от Европейската икономическа зона

"Германското правителство има подготвен миниплан "Маршал" за Балканите, който трябва да вдигне икономиките на региона и да бъде нещо като компенсация заради дългото чакане за членство в ЕС". Това съобщи сръбският вестник "Вечерне новости",  който се позова на дипломатически източници. Днес канцлерът на Германия ще обсъди идеята с  Бойко Борисов. Ден по-рано българският премиер поиска балканските страни извън ЕС да получат право на европейски паспорти.

Предложението на Берлин ще бъде представено скоро на заседание на Европейския съвет, който ще трябва да го одобри и да създаде специален фонд за държавите от Западните Балкани. Планът се нарича "Берлин плюс", а парите за неговата реализация трябва да дойдат от Европейската икономическа зона (ЕЕА), в която влизат всички страни членки плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), в която освен споменатите държави влиза и Швейцария.
Сумите все още не са уточнени, защото първо трябва да се проведат донорски акции, но обхватът на проекта предполага, че тези суми ще бъдат значителни. Идеята е за няколко години регионът да дръпне в своето икономическо развитие. С парите за него ще може да бъдат създавани и нови фирми.
Една от целите е в Западните Балкани да се изгради мрежа от инфраструктурни връзки като магистрали, които да свържат Сърбия с Босна и Херцеговина или Белград и Тирана през Прищина.
Важна причина за "Берлин плюс" е да бъде намалено политическото напрежение в региона. Западните Балкани имат голямо значение за Германия от гледна тока на сигурността, пише още изданието.